A Mazsihisz minden démonizált közösséggel szolidáris

2021.06.18. 13:39

A zsidó vallási törvényeket követve, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel szolidaritást vállal a humánum és az emberség jegyében – fogalmaz közös közleményében Frölich Róbert országos főrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Ezen a héten templomainkban a vörös tehén megtisztító erejéről olvasunk. A bonyolult heti szakasz szerint a vörös tehén hamva a tisztátalant tisztává, a tisztát tisztátalanná tette. A Mazsihisz, mint zsidó felekezet, szilárdan hisz abban, hogy minden ember eredendően tiszta, és érzelmeik nem teszik őket tisztátalanná

– írják a közleményben.

Hozzáteszik: a Mazsihisz vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni, és különösen kriminalizálni, csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán, és hiszi, hogy az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót, a közös térhez való tartozás érzését.

Mint megírtuk, az Országgyűlés június 15-én 157 igen szavazattal, egy nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által beterjesztett salátatörvényt. 

A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat eredetileg a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, többek között a gyermekpornográfia büntetését szigorította volna jelentősen, továbbá rendelkezett a pedofil bűnözők nyilvántartásának létrehozásáról. Ehhez a törvényjavaslathoz nyújtott be az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága múlt hét csütörtökön módosító csomagot, amely messze túlmutat az eredeti törvényjavaslat céljain.