Párbeszédsorozatot indít az MSZP az EU jövőjéről

2021.06.20. 14:58

Párbeszédsorozatot indít az MSZP a közösségi oldalain az Európai Unió jövőjéről – jelentette be az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője vasárnap online sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István közölte, Strasbourgban kezdetét vette az EU jövőjéről szóló, mintegy egy évig tartó tanácskozássorozat, amelynek célja egy „átalakított és minden európai polgár érdekét szolgáló új Európai Unió megalkotása”. Hozzátette, míg a Fidesz kifelé viszi Magyarországot az európai közösségből, álláspontja szerint az ország biztonsága, jövője csakis az EU-ban képzelhető el, azonban a közösség működését meg kell reformálni, annak mikéntjéről pedig meg kell kérdezni az embereket.

Orbán Viktor szombaton a magyar függetlenség napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón vázolta, mit gondol az Európai Unió jövőjéről.

A szocialista politikus bejelentette, hogy pártja párbeszédsorozatot indít civilek, érdekképviseletek és szakszervezetek, illetve a polgárok bevonásával, amelynek keretében minden hónapban egy adott szakterület átfogó vitáját rendezik majd meg – írja az MTI.

Ujhelyi István ezt azzal indokolta, hogy a kormány szerinte nem folytat érdemi konzultációt a magyar emberekkel ebben a kérdésben. Úgy látja, a jelenlegi Fidesz-kormány európai politikája csak az „uralkodó kleptokrácia kicsinyes hatalmi érdekeit” szolgálja.

Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese, az Európai Unió régiók bizottságának szocialista tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a most elindult európai programsorozat célja, hogy minél több embert vonjon be az unió átalakításába.

A többi között úgy fogalmazott, azt remélik, hogy

ezen viták és beszélgetések alapján fogják tudni kijelölni azt, hogy hol kell a jövőben több és hol kevesebb Európa.

Mint hangsúlyozta, olyan EU-t szeretnének, amely – szavai szerint – „jobban megfelel annak, ami ma vagyunk, és amit ma látunk a világban”. Tüttő Kata beszámolt arról is, hogy a strasbourgi konferenciasorozat nyitóeseményén részt vett szombaton, és első magyarként szólt hozzá a plenáris vitához.