Kevés a néző, továbbra sem élnek meg a mozik

DBZOL20210501030
2021.06.21. 06:05
A járvány az élet számos területén átalakította a szokásainkat, igaz ez az olyan szabadidős tevékenységekre is, mint a filmezés. Noha a mozik másfél hónappal ezelőtt kinyithattak, sokan továbbra is a streamingszolgáltatásokra esküsznek. Az elmúlt időszakban a legtöbb hely ráadásul a tartalékait is felélte, így most szinte kivétel nélkül mindenhol azért küzdenek, hogy legalább nullára kijöjjenek.

Komoly kihívás elé állította a mozikat a koronavírus-járvány. Ha visszaemlékszünk, először tavaly márciusban kellett bezárniuk, igaz, akkor csak három hónapra. A nyári nyitvatartás után ősszel azonban hazánkba is megérkezett a második hullám, amely ismét nehéz helyzetbe hozta őket. Legutóbb több mint hat hónapot vártak a lazításra, ám miután meglett a négymillió beoltott, május 1-jén végre fellélegezhettek.

Volt, aki közvetlenül a bejelentés utáni napokban ki tudott nyitni, ám egyes mozik nyitása júniusra csúszott, míg sajnos a mai napig vannak olyan helyek, amelyek az újranyitásért küzdenek. Egy biztos, gyorsan kellett cselekedni, sokfelé személyzetet is egyik napról a másikra toboroztak

– erről Borsos Erika, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke mesélt az Indexnek.

A látogatás feltétele jelenleg az érvényes védettségi igazolvány, más kötöttség nincs. A mozik ugyanakkor hozhatnak speciális szabályokat, van olyan hely például, ahol az előtérben kötelező a maszkviselés.

„A laza szabályok ellenére a nagy roham elmaradt, a nézők csak nagyon lassan tértek vissza, de ebben az is szerepet játszik, hogy a hosszan tartó hideg időjárás és bezártság után a legtöbben inkább a szabadba vágynak, ott szeretnének kikapcsolódni. A kezdeti nehézségek ellenére mostanra már növekvő tendenciát mutatnak a látogatottsági adatok. Gőzerővel megyünk előre, még akkor is, ha a 2019-es szinttől még messze vagyunk, a mozik sajnos továbbra sem tudnak megélni” – mondta Borsos Erika.

A támogatások ellenére a legtöbb mozi minden tartalékát felélte, hosszú évek munkáját megsemmisítve.

A mostani bevételek pedig egyelőre csak arra elegek, hogy a nullához közelítsenek, és még nagyon messze van az az időszak, amikor ismét félre tudnak tenni fejlesztésekre, kisebb-nagyobb felújításokra. A nehéz anyagi helyzet ellenére a mozik többségében nem volt szembetűnő drágulás.

Miért ad más élményt?

Általában az ételfutárcégeket és a különböző streamingszolgáltatásokat szokták a pandémia nyerteseiként emlegetni. Bár az otthoni filmezés valóban minden eddiginél népszerűbbé lett, a szakemberek szerint a moziknak 2021-ben éppúgy megvan a létjogosultságuk, mint 2019-ben.

  • Otthon a filmek sokszor csak háttérzajként mennek, nincs meg a fókuszált figyelem.
  • A moziban mindenki egyszerre nevet a vicceken, a közösségi élmény ezáltal pótolhatatlan.
  • Noha a tévék az elmúlt időszakban rengeteget fejlődtek, a mozis képi és hangzásvilágot még mindig nem közelítik meg.

Átalakulás előtt a piac

A járvány a gyártókat és a forgalmazókat is nehéz helyzetbe hozta, a világszinten is eltérő korlátozások miatt sokat csúsztak a premierek

– mondta a Mozisok Országos Szövetségének elnöke. Borsos Erika kiemelte, hogy noha voltak olyan filmek, amelyeket a járvány alatt inkább a streamingfelületeken mutattak be, mostanra a nagyszabású premierek is egyre inkább visszatérnek a vászonra, legyen szó bármilyen műfajról.

„Globálisan továbbra is nagyon bizonytalan a helyzet, a piac szereplői pedig megpróbálnak lépést tartani, és az új igényeknek megfelelni. Elképzelhető, hogy egy komolyabb megújulás előtt állunk, de mi bízunk benne, hogy ahogy eddig, úgy ezután is meglesz az a réteg, akinek igénye van a mozizásra” – jelentette ki a filmes szakember, utalva arra, hogy a mozik már számos válságot túléltek, elég, ha a VHS-kazetták megjelenésére, a kereskedelmi tévék térhódítására, valamint a streamingszolgáltatások befutására gondolunk.

(Borítókép: Látogatók a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)