Müller Cecília előhúzta a vörös kódot

2021.06.21. 21:17 Módosítva: 2021.06.21. 21:17

A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos keddtől maximális fokozatú riasztást rendelt el.

A figyelmeztetéseknek több fokozata van: 

  • citromsárga, vagyis elsőfokú, ha a napi középhőmérséklet helyenként meghaladja a 25 fokot;
  • narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul;
  • piros, vagyis harmadfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett marad.

A most kiadott veszélyjelzésben fokozódó hőségre figyelmeztetnek. Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére már a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, mivel ott 29 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás. 

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, hogy vezessenek fokozottan óvatosan.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben, az itteni erdőkben, azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre se hagyjuk magára a tüzet – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A nagy hőségben ráadásul megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramlani az égésterméket. A légdugó miatt az visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre.   • Tippek
  • Bankszámla