Kánikula: ez húzós lesz, éjszaka sem ússzuk meg

2021.06.22. 06:40 Módosítva: 2021.06.22. 08:30

Már az éjszakák sem hozzák meg a felfrissülést a hőségben, főleg, mivel a napokban az év legrövidebb éjjeleit éljük. Abban a pár órában viszont a szinte felhőtlen égboltot beragyogó Tejút látványa kárpótol bennünket. Az Időkép éjjellátó webkameráinak a felvételén még egy-egy hullócsillag is átsuhant. 

Idén már nagyon korán, májusban felderengtek az év első éjszakai világító felhői, azóta viszont alig adtak hírt magukról. Hétfőn hajnalban azonban kis szerencsével megpillanthattunk pár foszlányt belőlük napkelte előtt, az északkeleti égbolton. A fővárosi Schönherz Kollégium tetején elhelyezett kamera felvételén jól láthatóan megjelentek.

Kedden és szerdán napközben viszont alig lesz felhő fölöttünk, tovább tombol a kánikula, 32–38 fok várható. Ezzel együtt az egész országban a 8-as fokozatot meghaladó, extrém erősségű UV-sugárzásra kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, mivel ilyenkor az érzékenyebb bőrűek már 15-20 perc alatt leéghetnek, és a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll.

A fürdőzőket arra figyelmeztetik, hogy mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat. Napozást követően, felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani. Ügyelni kell a fokozott vízivásra is, ugyanakkor érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. 

Fürdőhely választásakor érdemes ránézni az Időkép strandkameráira, mivel ezek nemcsak azt mutatják meg, hogy milyen az idő a célba vett partszakaszon, hanem azt is, hogy mekkora tömegre lehet számítani. Aki pedig most nem tud a Balatonra menni, az Budapesten árnyékot nyújtó „hűsítő szigeteken” lelhet némi enyhülést, és az egyre több ivókútból frissülhet fel.