Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek leállítanák a Fudan és a Budapest–Belgrád vasútvonal építését

2021.06.22. 11:59 Módosítva: 2021.06.22. 12:00
Karácsony Gergely kezdeményezésére nyílt levelet írtak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének.

A budapesti főpolgármester azt írta: tudatták a kínai elnökkel, hogy nem kérnek a több száz milliárd forintos kínai hitelből, és a Fudan Egyetem campusának, valamint a Budapest–Belgrád vasútvonal építését is leállítanák kormányra kerülésük esetén. 

„Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal és a Fudan Egyetem budapesti campusa jelenlegi feltételek mellett való megépítése nélkülözi a magyarországi politikai erők közötti egyetértést, valamint a közvélemény többségének támogatását. Ennek legfontosabb oka, hogy a két beruházás előkészítése átláthatatlan, azokat a magyar kormányzat titkolózása övezi, ráadásul az előrehaladottabb vasúti beruházás környékén már megjelentek a jelenlegi magyarországi kormányzat gazdasági holdudvarának képviselői” – írták a levélben.

Mindemellett azt is közölték, hogy a két ország társadalmi rendszerének különbözősége ellenére szeretnék, ha folytatódna a közös érdekeket szolgáló együttműködés, és bíznak abban, hogy ennek a fenti két beruházás leállítása sem képezné akadályát a jövőben.