Már teszt alatt az újfajta háziorvosi ügyelet

2021.06.22. 08:42 Módosítva: 2021.06.22. 08:42

Július 1-jétől Hajdú-Bihar megye településein tesztelik azt a háziorvosi sürgősségi ügyeletet, amit a tervek szerint jövőre az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemeltet majd – adta hírül a Népszava.

Az érintett polgármesterek kifogásolják, hogy erről alig tíz nappal a nagy kísérlet rajtja előtt, múlt pénteken tájékoztatták csak őket. 

A lap beszámolt arról, hogy a belügyi és a humántárca, valamint az OMSZ képvelői a debreceni megyeházán találkoztak az érintett önkormányzatok polgármestereivel, ahol közölték velük, hogy

július elsejétől az állam, vagyis az OMSZ veszi át ebben Hajdú-Bihar megyében a háziorvosi ügyeletet. 

A megyében jelenleg 82 önkormányzat 21 településen működtet ügyeletet: van, ahol közvetlenül orvossal vagy céggel szerződnek, Debrecenben pedig ezt a feladatot a Debreceni Egyetem Alapellátási Igazgatósága látja el.

A lap beszámolt arról, hogy

a változás főleg azt a kilenc települést hozhatja nehéz helyzetbe, amely az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kht-vel már hosszú távra szerződött.

Balmazújváros néhány hete, kötött több évre szerződést a kht-vel, és akár egy magas összegű kártérítést kellene kifizetnie a városnak, ha nem sikerül megállapodniuk a szerződés felbontásáról.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a lap megkeresésére elmondta, hogy a jelenlegi szolgáltatókat nem éri veszteség, szerződés továbbra is érvényben marad. Egy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak, ami magasabb színvonalú betegellátást, ezzel párhuzamosan nagyobb egészségnyereséget és lakossági elégedettséget eredményez - közölte az OMSZ.