Nem mond le a zeneiskolai épületről a tankerület

2021.06.23. 13:31

A Belső-Pesti Tankerületi Központ nem állt el a Damjanich utcai épület bérleti jogára vonatkozó szerződéskötési szándékától, a jogvitákkal kapcsolatban várja a válaszokat és módosításokat a VII. kerületi önkormányzattól – közölte a tankerületi központ szerdán az MTI-vel.

Mint írták, sajnálattal értesültek arról, hogy a VII. kerület polgármestere elzárkózik a Molnár Antal Zeneiskola, Zenei Alapfokú Művészeti Iskolának szánt, és kifejezetten számára felújított Damjanich utcai ingatlannal kapcsolatos vitatott kérdések megtárgyalásától, és helyette valótlan állításokkal támadja a fenntartót a sajtóban.

Felidézték: a tankerületi központ nyílt pályázat útján nyerte el az ingatlan bérleti jogát, és egyértelműen kifejezte szándékát, hogy azt igénybe vegye az iskola számára.

Az önkormányzat által megküldött bérleti szerződés alaki és tartalmi hibákat, valamint a kiírással ellentétben korlátozásokat is tartalmazott, így például az iskolai udvar használatára vonatkozó tilalmat. A tankerületi központ folyamatosan jelezte írásban és a személyes egyeztetések alkalmával is, hogy a szerződésben lévő anomáliákat – különös tekintettel a tisztázatlan tulajdoni viszonyokra – rendezni kell

– áll a közleményben. Hozzáteszik: a tankerületi központ fontosnak tartja, hogy vonják be a tárgyalásokba az épület másik tulajdonosát is, „akit a polgármester kifelejtett”. Meglátásuk szerint a tankerületi központ nem állt el szerződéskötési szándékától, a szerződésre vonatkozó jogvitákkal kapcsolatban viszont válaszokat, módosításokat vár az önkormányzattól.

Sajnálatos, hogy tények és érdemi tárgyalás helyett vádaskodás és politikai kampány lett a dologból. A kerületi gyermekek számára hasznosabb lenne, ha a polgármester a pártpolitikai csatározás helyett – ha már nem segíti – legalább nem gátolná meg a művészeti oktatást.

– írják, hozzátéve: a tankerületi központ továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a Molnár Antal Zeneiskola a Damjanich utca 4. szám alatti épületben folytathassa tevékenységét, azonban – mint írják – az önkormányzat számára, úgy tűnik, hogy a piaci haszonszerzés fontosabb, mint a vonatkozó jogszabályok betartása és a kerületi gyerekek sorsa.

Mint megírtuk, Erzsébetváros baloldali vezetésű önkormányzata először az újonnan megalakult Freeszfe Egyesületet részesítette előnyben a helyi zeneiskolával szemben, így ők költözhettek a felújított épületbe. Miután azonban a Molnár Antal Zeneiskola vezetősége tiltakozott, és az ügy politikai viták kereszttüzébe került, a pályázaton győztes civil szervezet az épületrész elhagyása mellett döntött, így az szabaddá vált.