Több mint egymilliárddal drágul a Blaha Lujza tér felújítása

2021.06.23. 14:02 Módosítva: 2021.06.23. 14:10

Fél év alatt harmadával drágult meg a Blaha Lujza tér felújítása. Ráadásul az eredeti tervekhez képest jelentősen csökkent a beruházás végső műszaki tartalma is. A projekt alakulása hasonló a Lánchídéhoz – írja a Világgazdaság. A költség bruttósítva, az áfával számolva, 4,56 milliárd forint. Ez azért meglepő, mert a BKK alig két hete, június 7-én arról adott ki közleményt, hogy a projekt teljes forrásigénye bruttó 3,468 milliárd forint. A két szám között csaknem 1,1 milliárd a különbség.

A lap feltette kérdéseit a fővárosi közlekedésszervezőnek, de még nem kaptak választ. Eredetileg a felújítás kiterjedt a Blaha Lujza térre és közvetlen környezetére, új középülettel, a forgalomtechnikai munkák elvégzésével, növénytelepítéssel és a gyalogos-aluljáró bővítésével. Tartalmazta a Somogyi Béla utca átépítését is. A kivitelezés tervezett befejezése idén december 31. lett volna.

Kapcsolódó

Mikor kapjuk vissza a Lánchidat?

A főpolgármester konzultálni tervez az autók kitiltásáról is.

A csökkentett műszaki tartalom miatt pedig kimaradnak különböző térépítészeti, közlekedési, közműkiváltási elemek, és nem épül buszváró, sem pavilonépület kávézóval és nyilvános illemhellyel. Az aluljáró bővítését pedig szintén kihúzták a feladatok közül.

Oldalunkat a BKK arról tájékoztatta, hogy a Blaha Lujza tér felújításának összköltsége valójában 3 milliárd 591 millió 119 ezer forintra rúg. Ebből a felszín és az aluljáró csomóponti szigetelése 2 milliárd 287 millió 276 ezer forintra rúg, az aluljáró belső felújítása 1 milliárd 148 millió 366 ezer, míg a Somogyi Béla utca felújítása közel 155 és fél millió forint. Egyelőre csak az alapfeladat lehívása történt meg, melynek a vállalkozási díja 2 milliárd 287 millió forint. Ez tartalmazza a korábban kifizetett tervezési díjat, a hatósági díjat, a kártalanítási megállapodást, a műszaki tervezési díjat, illetve a 10 százalékos tartaléki keretet.