Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megölte a gombászokat a gyilkos kos

2021.06.23. 11:19

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az ellen az állattartó ellen, akinek a karámból kiszabadult jószága napokon át tartó kóborlása alatt több emberre rátámadt, a támadás során szerzett sérülésekbe pedig ketten is belehaltak.

A vádirat szerint a 39 éves őstermelő 2020 nyarán, a Szentgál külterületén lévő egyhektáros, körbekerített legelőn 19 juhot, három borjút és egy magyar merinó fajtájú kost tartott. A férfi rendszerint a karámon belül tartotta az állatokat, azonban elfordult, hogy a karám kapuját nyitva hagyva legeltetett, így az állatok a környékbeli erdős területen kószáltak.

A biztonságos őrzés hiánya miatt a 19 juh és a merinói kos 2020. augusztus 24. előtt néhány nappal elkóborolt a karámból. A kos augusztus 24-én egy, az erdőben tűzifát gyűjtő férfira támadt, aki egy közeli udvarba menekült előle.

A kos következő reggel másra is rátámadt, aki az állatot kővel megdobta, és így el tudta zavarni. A férfi délután találkozott az állat gazdájával, és beszámolt neki az esetről, aki azonban ennek ellenére semmit sem tett az elkóborolt állatainak befogása érdekében.

Augusztus 26-án délelőtt egymástól néhány száz méterre, de külön-külön egy férfi és egy nő gombászott a Szentgál körüli erdőben. A felbőszült kos előbb egyikükre, majd a másikukra támadt, öklelte a sértetteket, akik az elsődlegesen elszenvedett lábsérüléseik miatt nem tudtak előle elmenekülni, majd miután földre kerültek, az állat tovább támadta a tehetetlen áldozatait.

A sebesült férfi hozzátartozói aznap késő délután találták meg a sértetteket, akik közül a nő addigra már belehalt a sérüléseibe. A férfit még kórházba szállították, ahol azonban súlyos sérülései miatt később ő is elhunyt.

Az állattartás szabályai szerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A férfi a foglalkozási szabályok megszegésével lehetővé tette, hogy az elkóborolt kos emberekre támadjon, melynek következtében ketten életüket veszítették.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben fogházbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak. Emellett a szarvasmarha-, ló-, sertés- és juhtartó, illetve -tenyésztő foglalkozás gyakorlásától határozott időre történő eltiltására is indítványt tett.