Másodfokon is elítélték KGBélát

2021.06.23. 13:36

Másodfokon is bűnösnek találta kémkedés előkészítésének bűntette miatt a Fővárosi Ítélőtábla az egykori pártjában, a Jobbikban csak KGBélaként emlegetett Kovács Bélát. A vádlott nem volt jelen az ítélethirdetésen, a Magyar Nemzet információi szerint utolérhetetlen, vélhetően Oroszországban tartózkodik.

A pandémia miatt ragadt külföldön, és azóta sem jött Magyarországra. A táblabíróságon orosz nyelvű orvosi igazolást mutatott be a védője. Kovács Béla számos betegséggel küszködik, és februárban egy orosz klinikára is befeküdt gyógykezelésre.

A lap arról ír a Jobbik volt európai parlamenti (EP-) képviselőjének ismerősi körének információira hivatkozva: Kovács Béla továbbra sem tartja magát kémnek. Vélhetően felesége Oroszországban élő rokonainál tartózkodik, ám a hozzá közel állók szerint semmi oka nincs korábbi álláspontja megváltoztatására. 

Csakúgy, mint az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszéken, most a másodfokon felette ítélkező Fővárosi Ítélőtábla előtt is kitart amellett, hogy nem orosz kém, és felmentésre számít az unió intézményei elleni kémkedés vádja alól.

Mint megírtuk, a Budapest Környéki Törvényszék 2020. szeptember 24-én kihirdetett elsőfokú ítéletében másfél év három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a volt jobbikos politikust költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt, ugyanakkor a kémkedés vádja alól felmentették. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosbításért, a védők és az egyik vádlott felmentésért fellebbezett.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az ítélőtábla múlt héten két tárgyalási napon, zárt ülésen vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, értékelte a kémkedésre vonatkozó, nagy részben minősített – titkos – bizonyítékokat. 

A lap előzetesen arról számolt be, hogy a táblabíróság a másodfokú ítélet rendelkező részét nyilvánosan ismerteti, ám az indoklás ezúttal teljes egészében zárt ajtók mögött hangzik el, és arról a tárgyalás egyik résztvevője sem beszélhet majd a nyilvánosság előtt.