Lefülelték a korrupt állatorvosbandát

2021.06.23. 10:58

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-t.

A megalapozott gyanú szerint a hatósági állatorvos, egy szolgáltató állatorvos, több kutyakereskedő és segítőik abban állapodtak meg, hogy – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések megszegésével – kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

A szolgáltató állatorvos biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül állította ki a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárásban a nyomozó ügyészség 2021 májusában, Békés megyében összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartott kutatást az NVSZ és a rendőrség közreműködésével. Az ügyészség jelentős mennyiségű bizonyítékot és készpénzt foglalt le, öt ember előállítását és kettő őrizetét kezdeményezte, egyiküket a bíróság letartóztatta 

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik: az egyik gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését, és vallomást sem tett. Akik vallomást tettek, részben vagy egészben elismerték a bűncselekmények elkövetését.