Boglárka
22 °C
35 °C

Immár pocsolyameleg a Balaton, majdnem 29 fokos

2021.06.24. 21:43 Módosítva: 2021.06.24. 21:43

Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize – tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t. 

Horváth Ákos elmondta, hogy miközben az országban volt, ahol 40 Celsius-fokot is mértek, a Balaton környékén 36,5 fokkal Fonyód volt a legmelegebb, de a tó vizének hőmérséklete csütörtök délutánra Siófokon elérte a 28,9 fokot, ami rendkívül magasnak számít júniusban, magas vízállásnál.

A meteorológus arról is beszámolt, hogy az afrikai levegő rendkívül sok port hozott magával a Szaharából. Emiatt – annak ellenére, hogy csütörtökön a levegő egész nap rendkívül száraz volt – a Balatonnál alig látszott a túlsó part, és az ég színe is kékről eleinte fehérre, majd egyre inkább szürkésre váltott. Pénteken a hajnali órákban várható annak a hidegfrontnak az érkezése, amely

véget vet az elmúlt négy év legerősebb hőhullámának.

A következő napokban jelentősen csökken a hőmérséklet, és megerősödik az északnyugati szél a Balaton térségében is. Hétfőtől viszont újabb melegedés kezdődik, ami kedden tetőzik, a mostanihoz hasonló hőmérsékletekkel. A Balaton térségében is jelentős gondot okoz a csapadékhiány, amit a fronttal érkező néhány zivatar sem fog igazán csökkenteni.

Annyi bizonyos, hogy országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek:

120 éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet

júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. Országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24-e, akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén Újpesten, 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen regisztrált 39,9 fok volt. 

Az Időkép csapata éppen a legforróbb helyen, a fülöpházi homokbuckáknál járt, ahol igazi sivatagi körülményeket éltek át: árnyékban 40, napon 50 fokos hőség fogadta őket. Hőkamerás méréseikből az is kiderült, hogy a homokfelszín hőmérséklete a 70 fokot is megközelítette, vagyis kis túlzással tükörtojást lehetett rajta sütni.