Hermina
15 °C
27 °C

Feloldja a kormány a járványügyi korlátozásokat

A tegnapi kabinetülés legfontosabb döntései

2021.06.24. 12:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő több mint kétórás tájékoztatója.

 • Gulyás Gergely az Index kérdésére elárulta: várják az oktatásügy javaslatát, de az a meggyőződésük, hogy ez elsősorban a szülők feladata.

 • A pedagógusok szeretnék, ha 60 százalékkal emelnék a bérüket. Az Index kérdésére a miniszter azt mondta, hogy erre nem tud a kormány határozott ígéretet tenni. Minden attól függ, hogy gazdaságilag milyen mozgástere lesz a kormánynak jövőre.

 • Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta: belátható időn belül, általánosságban nem tartja elképzelhetőnek az oltás kötelezővé tételét. Az egészségügyben elrendelhették volna, de olyan magas volt az oltottak aránya, hogy nem látták szükségesnek. Az joggal vethető fel és érdekesebb vita, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalóit az oltásra. A miniszter maximum odáig menne el, hogy a személyes jelenléttel járó munkánál előírják, de nincs ilyen döntése a kormánynak, ez csak egy gondolatkísérlet.

 • Gulyás Gergely gyermekkora óta az olaszoknak szurkol. Szentkirályi Alexandra nem követi óriási figyelemmel a futballt, de a nemzeti csapatot örömmel és büszkeséggel nézi.

 • A miniszter elismerte, hogy az áremelkedésben az állami beruházásoknak is van szerepe, de nem ez a domináns. Két héten belül a kormány lépni fog ez ügyben.

 • A többlethalálozási adatokat kell figyelembe venni, és a járvány végén megjelenő, összesítő adatokat kell majd összevetni, addig nem érdemes részadatokat kiragadni – mondta Gulyás Gergely. A közép-kelet-európai régióban élők egészségi állapota gyengébb, mint a nyugat-európai államokban élőké – ismerte el a miniszter –, és vélhetően ez is hozzájárult a rosszabb adatokhoz.

 • Gulyás Gergely szerint az összes alkalmazott eszközzel több mint egymillió munkahelyet védtek meg, és teremtettek újakat is. Bértámogatásra mintegy 90 milliárd forintot fizettek ki.

 • Gulyás Gergely szerint érdemes a célokat tisztázni, ez az, hogy ne legyen olyan pont az országban, ahonnan 30 perc alatt autópálya nem érhető el. Az EU nem ad útépítésekre pénzt, a költségvetési kiadásoknak pedig vannak korlátai. Úgy adnának koncesszióba működtetést, hogy a befolyó díjakból épüljenek új autópályák, és ezekből működtessék is őket.

 • Keresünk partnereket az Európai Unió átalakítására, mert megindult egy vita a közösség jövőjéről. Erről minden tagállam elmondhatja a véleményét. Ezekről elsősorban a V4-ekkel konzultálunk. Orbán Viktor kormányfő pedig már elmondta, hogy véleménye szerint az Európai Parlament nem segíti az unió tevékenységét, sőt inkább hátráltatja, ezért sürgős reformra szorul.

 • Szentkirályi Alexandra tavaly nyáron nem volt külföldön, alapvetően itthon tervez, de idén lehet, hogy Horvátország belefér. Gulyás Gergely szeretne külföldre menni, egyelőre nincs időpont és célpont, de nyilvánosságra fogja hozni.

 • Gulyás Gergely szerint a jelenléti oktatás nagyon fontos. Ha újabb járvány jönne ősszel, akkor a kormány ismét az oktatási intézmények bezárása mellett fog dönteni, és akkor nem lesz lehetőség hibrid oktatásra, hanem ugyanúgy online oktatás lenne, mint az elmúlt másfél évben.

 • A kormány kidolgozza majd a tervet, hogy ha jelzés érkezik a szakemberek részéről, miként történjen az esetleges 3. oltás beadása 9, esetleg 12 hónap után. Azt, hogy ez hogyan valósul meg, az erre kidolgozandó orvosi protokoll fogja majd szabályozni.

 • Gulyás Gergely szerint a német hatóságok kifejezetten barátságtalanul, a jogszerűség határán mozogva jártak el tegnap Münchenben a magyar szurkolókkal, ez nem helyes, ahogy a sport és a politika összekötése sem.

  Azt is hozzátette, hogy kultúrállamban nem divatos egy meccs körül ilyen politikai hangulatot kialakítani. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, nem tűnik logikátlannak a felvetés, hogy ennek köze van a pedofiltörvény melegellenes módosításához.

 • Gulyás Gergely szerint azoknak kell tartani ettől, akik nem oltatják be magukat. A mai ismeretek alapján az oltás a delta-variáns ellen is védelmet nyújt. Jó lenne, ha nyolcmillióan oltatnák be magukat; több oltóanyag van, mint ahányan igénylik.

 • A pénzügyek terén a monetáris politikáért az MNB felel, a fiskális politikáért pedig a kormány. Az infláció kordában tartására a jegybanknak több eszköz áll rendelkezésére, az egyik ilyen eszköz például az alapkamat szabályozása, amellyel éppen a héten élt is a Monetáris Tanács. A jövő évi infláció 3 és 4 százalék között valószínű, és ez a miniszter szerint tartható lesz.

 • A reformok döntő többsége már a kormány mögött van, ennek kezdete az új egészségügyi szolgálati törvény elfogadása volt, kisebb korrekciók lehetnek még – erősítette meg Gulyás Gergely.

 • A magyar vakcinagyár csak 2022 végén fog oltóanyagot termelni, és a kormány reményei szerint többféle vakcinát is előállíthat.

 • „Örülünk neki, hogy a miniszterelnök tegnap találkozott Giorgia Melonival, az Olasz Testvérek vezetőjével. Az az érdekünk, hogy az olasz jobboldali pártokkal jóban legyünk.” Gulyás Gergely nagyon jót nevetett azon, hogy azok az újságok, amelyek a Jobbikról nem írják le, hogy szélsőjobboldali, azok Meloni pártját így címkézik. Az AfD-vel nem fognak együttműködni az EP-ben.

 • Kompenzálják-e a Szputnyikkal oltottakat, hiszen nem mindenhol fogadják el Európában – kérdezték a minisztertől. Meg kell várni a tagországi döntéseket, ez majd júliusra fog eldőlni, utána kiderül, hogy ki milyen vakcinával oltottakat enged be. A vakcinakoktélról az hangzott el, hogy mindenki ugyanabból a vakcinából kapott két oltást, de ha kiderül idővel, hogy szükség lehet egy harmadikra, akkor elképzelhető lesz majd az oltások keverése. 

 • Gulyás Gergely szerint például a Harry Potter-filmeknek most is korhatáros besorolása van, ezek a médiatörvény hatálya alá esnek. A pedofilellenes törvény célja, hogy a szexuális nevelés, felvilágosítás a szülők feladata legyen.

 • Gulyás Gergely szerint figyelembe fogják venni a nemzeti konzultáció eredményét.

 • Korábban a főpolgármester a 3-as metró légkondicionálójáért állt ki még Tarlós István idején, és furcsa, hogy most pedig aláír egy olyan beszerzést, amely korszerűtlen járművek vásárlását támogatja.

 • Gulyás Gergely: ha van NATO-misszió, akkor készek vagyunk részt venni benne, zajlanak az egyeztetések.

 • Tarlós István korábbi főpolgármester arról beszélt, hogy Szentkirályi Alexandra hozná a legtöbb szavazatot Budapesten. A kormányszóvivő érdemben nem reagált erre, de Gulyás Gergely egyetért Tarlós Istvánnal.

 • Az MNB, a bankok és a kormány között vita csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról van, ennek mikéntjéről még tart az egyeztetés. Ebben a nemzeti konzultáció ad majd támpontot – fejtette ki a miniszter. Az alacsony költségvetési hiányhoz való visszatérés – a tervek szerint – 2024-re megvalósul. Éppen ezért nem tartja túlzónak a jövőre tervezett 5,9 százalékos hiányt.

 • Terveznek tűzijátékot augusztus 20-ra, remélik, hogy ok és lehetőség is lesz az ünneplésre.

 • A törvény nem a melegekről, hanem a gyerekekről szól – szögezte le a miniszter. A kormány tegnap válaszolt a 13 EU-tagállam deklarációjára. Alaptalan támadást indítottak Magyarország ellen, semmiféle diszkriminációt nem jelent a törvény, tévesen idéznek a módosításból, a 18 év alattiaknál a szülők jogává teszi a felvilágosítást – ismertette Gulyás Gergely, hogy mi áll a válaszlevelükben. Felszólították az aláíró országok kormányait, hogy tartózkodjanak az alaptalan rágalmaktól.

 • A kormány nem támogatja a fővárosi dugódíj bevezetését – erősítette meg kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

 • A nemzeti konzultáció a járvány utáni életről jövő héten kezdődik. Gulyás Gergely szerint a járványok és népvándorlások korában élünk, fontos a gazdaság megerősítése, a munkahelyek védelme, a családok támogatása. Ennek része lesz a pedofilellenes törvény is.