A főváros ingyenes antitestszintmérést ajánlott fel

2021.06.24. 18:48 Módosítva: 2021.06.24. 19:01

Ingyenes antitestszintmérési lehetőséget nyújt a Fővárosi Önkormányzat, közölték a Budapest.hu honlapon. Indoklásul megjegyezték: az oltóanyagok hatásosságának mértékét érintő aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi időskorú lakosság szervezetében megjelenő antitestek megmérését.

A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben nyílik mód. Megkapják a teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros garantálja.

Kapcsolódó

Vizsgáztak a vakcinák, itt az Index nagy antitestmérése

Spoiler: a két keleti oltóanyag termeli a legkevesebb ellenanyagot.

A tesztelés után a résztvevők visszajelzést kaphatnak arról, hogy fogékonyak-e a betegségre, illetve az átvészelt koronavírus-betegséget és/vagy oltást követően milyen mértékű antitestszintű immunválaszuk van. A teljes, maximális immunválasz a második oltás utáni második hetet követően mérhető, így fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak az oltási sorozat után jelentkezzenek a résztvevők, hívta fel a figyelmet a Fővárosi Önkormányzat. Hozzáfűzték: azoknál, akik esetében az antitestes védettség hiánya feltételezhető, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, illetve a járványvédelmi megelőző szabályok (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) betartása.

A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz majd elérhető július 5. és 9. között. A kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek.