Emlékszik még, milyen a hullámvasút? Na, olyan lesz az időjárás

2021.06.24. 06:53

A következő napokban olyan lesz az időjárás, mintha hullámvasútra ülne. Ma tetőzik a kánikula, pénteken hidegfront érkezik kisebb lehűléssel, hétfőn pedig megint tombol majd a kánikula.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Csütörtökön tetőzik a hőség, a hajnali 17–24 fokot követően délutánra 35 és 41 fok közé forrósodhat a levegő – tájékoztat az Időkép, és hozzáteszi, hogy a napos idő mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, de egy-egy zápor, zivatar csak néhol, északon, északkeleten és középen alakulhat ki kis eséllyel. Többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a déli, délnyugati szelet.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Röviden érdemes még visszatérni a hőségre, ugyanis a csütörtöki időjárást valószínűleg nem mindenki fogja élvezni, főleg azok nem, akik nem különösebben rajonganak a fülledt nyarakért. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis az egész országra másod- és harmadfokú figyelmeztetést adott ki. 

Ez azt jelenti, hogy Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben ma biztos, hogy nagyon meleg lesz, ugyanis ezeken a területeken harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29 fok felett valószínű. Természetesen nem kell aggódniuk azoknak sem, akik nem ezekben a megyékben tartózkodnak ma, mert

nekik is nagyon melegük lesz. 

Pénteken aztán feltámad a nyugati-északnyugati szél, a Dunántúlt hidegfront éri el, ami alapján könnyen gondolhatná bárki, hogy jön egy kis lehűlés, ami részben igaz is, mert főként késő délutántól, estétől egyre többfelé lehetnek heves záporok, zivatarok, de nagy lehűlésre alapvetően nem érdemes számítani, ugyanis délután 28–38 fok várható: nyugaton már enyhül, keleten még kitart a forróság.

Szombatra virradóan többfelé, napközben még főként keleten, északkeleten várhatók heves záporok, zivatarok. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik. Annyira meleg nem lesz, mint előtte; kellemes nyári időre lehet számítani, ami azt jelenti, hogy 25–31 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap száraz, napos időre van kilátás, helyenként még élénk északnyugati széllel, 27–32 fokos maximumokkal. Hétfőre aztán visszatér a forró nyár, és újból erősödhet a nappali felmelegedés, helyenként ismét 35 fok lehet.