A reformátusok segélycsapata úton van a tornádó sújtotta cseh településekre

K EPA20210625101
2021.06.25. 15:24
Hétfős segélycsapattal, humanitárius segélyszállítmánnyal és kárenyhítő eszközökkel felszerelve úton van a tornádó sújtotta három cseh településre a Magyar Református Szeretetszolgálat. A csapat tagjai tűzoltóvizsgával rendelkeznek, így be tudnak kapcsolódni a kárterületi munkákba, egy nemzetközi vizsgával rendelkező, szükség esetén bevethető mentőkutya is van velük, tájékoztatta az Indexet a szeretetszolgálat vezetője, Juhász Márton.

Mint arról korábban beszámoltunk, jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek.

A katasztrófa halálos áldozatokat is követelt. A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat.

Juhász Márton elmondta, hogy katasztrófát követően a Magyar Református Szeretetszolgálat felvette a kapcsolatot a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségével, valamint Magyarország Prágai Nagykövetségével, és segítséget ajánlott a bajbajutottak számára.

A református csapat Moravska Nova Ves, Mikulcice és Luzice településekre a kárenyhítést és kutatás-mentést segítő eszközöket visz magával (aggregátor, kárhelyvilágító reflektor, vízszivattyú, láncfűrész, keresőlámpák, kéziszerszámok), emellett speciális katasztrófasátrat, tetőfóliákat, tisztító- és fertőtlenítőszereket, élelmiszercsomagokat juttatnak el a térségbe. A csapat képzett önkéntes tűzoltókból áll, így igény esetén be tudnak kapcsolódni a kárterületi munkába is.

A SEGÉLYCSAPAT MUNKÁJÁT ÉS A BAJBAJUTOTTAKAT A MAGYAR REFORMÁTUS SZERETETSZOLGÁLAT 10702019-85008898-51100005-ÖS BANKSZÁMLASZÁMRA TÖRTÉNŐ UTALÁSSAL (KÖZLEMÉNY: TORNÁDÓ) ÉS AZ MRSZ KATASZTRÓFA ALAPJÁBA TÖRTÉNŐ ONLINE BEFIZETÉSSEL IS LEHET TÁMOGATNI AZ ADOMANY.JOBBADNI.HU OLDALON.

A csapat várhatóan ma délután érkezik a katasztrófa helyszínére.

(Borítókép: Megrongálódott lakóépületek a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én. Fotó: MTI / EPA / Martin Divisek)