Dobrev Klára: Az előválasztás versengés, de vigyázunk egymásra

2021.06.25. 14:53

„Autokráciában kevesebb jelentősége van a jobb- és a baloldalnak” – jelentette ki a Magyar Hangnak adott interjújában Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, aki szerint Orbán Viktor egy táborba terelte a demokratákat.

„Három dologban kell a következő miniszterelnöknek jónak lennie” – fogalmazott Dobrev Klára, majd felsorolta, hogy egy kormányfő legyen kompetens, erős és bátor, ne remegjen meg a keze, ha kemény döntésekről van szó, illetve újjá kell építenie Magyarország nemzetközi helyzetét.

Azzal kapcsolatban, hogy miközben Karácsony Gergely nyelvtudása fókuszba került, ő „feltűnően” sok idegen nyelvű tájékoztatót tartott, elmondta: az a foglalkozása, hogy napi szinten használja a nyelveket, ez nem kampányfogás.

Arra a kérdésre, hogy mitől lenne jobb miniszterelnök, mint Karácsony Gergely vagy Jakab Péter, azt válaszolta: egy csapatban jók, és ez a lényeg.

Az előválasztás ugyan egy versengés, de vigyázunk egymásra, hiszen közösen fogunk kormányozni 2022 után

– mondta Dobrev Klára a Magyar Hangnak.

Az interjúban szó esett arról is, hogy „a homofóbbá módosított pedofiltörvényt az ellenzékből egyedül a Jobbik szavazta meg”, és „hogyan tudna hat párt együtt kormányozni, ha egy ilyen ügyben sincs egyetértés”.

Dobrev Klára szerint még sok ügyben nem lesz egyetértés az ellenzéki pártok között, ezért van hat különböző párt, azt „Orbán Viktor hitette el az országgal, hogy a vita rossz dolog”, de a DK miniszterelnök-jelöltje nem ilyen kormányzásban hisz, megrögzött koalíciópárti. Ugyanakkor hozzátette:

Mi az gondoljuk, ez a törvény méltatlan ahhoz, amit a XXI. századi Magyarországról gondolunk.

Ha megválasztanák, akkor lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke lenne, mert „a miniszterelnöknek mindig is felelőssége van azokért, akik a határon túl élnek, akár történelmi okokból, vagy azért, mert az elmúlt tíz évben elhagyták az országot”.

Bár Dobrev Klára arról beszélt, hogy a határon túl élő magyarok nyelvhasználati jogát és a kultúrában nekik járó jogokat biztosítani kell, a DK-nak továbbra is egyértelmű az álláspontja: Magyarországon az szavazzon, „aki megéli, hogy milyen állapotban van az egészségügy, az oktatás, aki itt adózik”.

Jakab Péterrel ellentétben nem tartja ellenségének Orbán Viktort.

Nekem nincsenek ellenségeim a szónak ebben az értelmében. Az biztos, hogy Orbán Viktor politikai ellenfelem

– szögezte le Dobrev Klára.