Hambievés közben itt már nem kell műanyaggal érintkeznie

2021.06.25. 13:44 Módosítva: 2021.06.25. 13:45
Június 25-étől kezdve száműzik a McDonaldsból az egyszer használatos műanyag szívószálakat, evőeszközöket és pohárfedőket.

A cég az Indexhez is eljuttatott közleményében azt írja, hogy ezek helyett mindenhol papír szívószálakat, fa evőeszközöket és rostalapú pohártetőket fognak használni. Az új eszközök kifejlesztésénél arra törekedtek, hogy a fenntartható erőforrásokból is kevesebbet kelljen használni, illetve kevesebb hulladék keletkezzen az éttermekben.

A váltás éves szinten 

46 millió műanyag szívószál, 11 millió műanyag kanál, és 2 millió műanyag villa és kés eltűnését jelenti a gyakorlatban.

Emellett búcsút mondanak a műanyag személyzetis poharaknak is, valamint ősszel a fagylaltokat sem adják már ki plasztikpohárban.

Az ételeket, italokat ezentúl úgy szolgálják fel, hogy ne kelljen kést vagy szívószálat használni hozzájuk (a poharaknál ezt egy ivócsőr segítségével oldják meg, amelyet a pohárfedőn helyeznek el). Amennyiben a vendégek mégis ragaszkodnának a szívószál vagy a kés használatához, papír szívószálat vagy további evőeszközöket térítés ellenében tudnak vásárolni.

A váltás eredményeként az éttermekben elkészített termékekhez felhasznált csomagolások 99%-a megújuló, újrahasznosított vagy harmadik fél által tanúsított, fenntartható forrásból fog származni. Az étteremlánc az átállásra éves szinten összesen 800 millió forintot költ – áll a közleményben. 

A lépésre azért is van szükség, mert a magyar kormány június elején kiadott rendelete szerint a következő hónaptól kezdve betiltják az egyszer használatos műanyagot idehaza.