Ha ilyen telefontöltője van, vigyázzon, mert veszélyes lehet

2021.06.25. 09:37 Módosítva: 2021.06.25. 09:41
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) termékbiztonsági laborvizsgálatán húszból tizenkét akkumulátortöltőt áramütés-veszélyesnek ítéltek meg a szakemberek. A súlyos kockázatot hordozó árucikkeket a vásárlóktól is visszahívják – közölte a tárca pénteken.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálatai szerint a mintavételezett termékek 60 százaléka, húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek. Az ellenőrzés a műszaki áruházban, szaküzletben kapható árucikkek közül is kiszűrt kockázatosat.

Érdemes tehát nagyon körültekintően válogatni, önmagában a vásárlás helyszíne sem garantálja, hogy a töltő biztonságosan használható – figyelmeztetett az ITM, hozzátéve: lehetőség szerint ismert, neves gyártótól származó, akár a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket válasszunk. Az ellenőrzés eredményeit összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

Az ITM táblázatában azt írták, hogy a veszélyesnek ítélt töltőknél a táphálózati és a törpefeszültségű részek között nem volt megfelelő a szigetelés, „ezért a termék áramütést okozhat”. 

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta, hogy a hatóságok haladéktalanul elrendelték a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból. A súlyos kockázatú árucikkeket a kereskedőknek vissza kell hívniuk a vásárlóktól is.

A veszélyes termékek uniós riasztási rendszerébe tavaly a harmadik legtöbb, 10 százaléknyi bejelentés elektromos eszközök és kiegészítőik kapcsán érkezett be. Ritkaságszámba megy Európában, hogy egy tagállami minisztérium saját akkreditált műszaki laborral rendelkezzen. Részben ennek köszönhető, hogy a magyar fogyasztóvédelem munkatársai számos rázós fényfüzért, lámpát, hajszárítót csípnek el, gyakran már a vámhatáron – áll az ITM közleményében  • Hírek
  • Személyi kölcsön