Kiadták a riasztást, 100-120 kilométer/órás széllel sújt le a vihar

2021.06.25. 16:33 Módosítva: 2021.06.25. 17:11
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezért azt kérik: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, az autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is – írta az OKF.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Szombaton napközben jellemzően a Nógrád–Békés-sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések, jégeső és felhőszakadás előfordulhat.

Az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

Zivatarveszély miatt jelenleg Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megyében első fokú, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban első fokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett még több megyében a hőség miatt is érvényben vannak, első, másodfokú figyelmeztetések, de a meteorológiai szolgálat azt írta: a nap során az északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

Több helyen már másodfokú riasztást adtak ki

Zivatarveszély miatt több nyugati és déli járásra már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok várhatók, azokat károkozó szél, jégeső, intenzív esőzés kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott péntek délutáni veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán csaknem az egész országban várhatók további másodfokú riasztások.

Újra kiemelték, hogy egyes zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, de helyenként akár 100-120 kilométer/órás vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Később – az időjárási helyzet függvényében – akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak – erősítették meg.

Néhány perccel délután 5 óra után 

Baranya megyében, Somogy megyében és Tolna megyében harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadott zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezeken a helyeken rövid időn belül olyan heves zivatarok várhatók, amelyekben a viharos szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Front miatt fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pénteken egy hidegfront érkezésével nyugaton mérséklődik a forróság, de nehéz nap vár a frontérzékenyekre. Az erős front hatására fokozódhatnak a görcsös panaszok és felerősödhetnek a szívpanaszok is, emellett fejfájás, ízületi problémák is előfordulhatnak.

A front hatására kialakuló záporok, zivatarok fokozhatják a fülledtséget, ami a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknél nehézlégzést, légszomjat okozhat, valamint romlik az asztmások állapota is – írják.

Önnek is van egy jó képe az időjárásról? Küldje el!
Küldje el nekünk!