Ingatlanokat adtak át a Fudan Egyetemnek és a Diákvárosnak

2021.06.25. 07:27 Módosítva: 2021.06.25. 07:29
A múlt héten elfogadott parlamenti törvény értelmében a Fudan Egyetem budapesti campusa, valamint a Diákváros megépítéséhez szükséges ingatlanokat adták át a beruházásokért felelős szerveknek – derült ki a Magyar Közlöny csütörtök este megjelent számából.

Az elfogadott törvény értelmében a Diákváros megépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánították. Az építkezéssel kapcsolatban az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. részére adták az ingatlanokat, illetve ők vették át a beruházás felügyeletét a Budapest Fejlesztési Központtól. A társaság összesen öt ingatlant kapott. 

A Magyar Közlönyben a Fudan beruházásának felügyelete végett rendelkeztek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról is, ami közérdekű vagyonkezelőként fog működni. Ennek létrehozásával az oktatásért felelős minisztert (vagyis Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert) bízták meg. 

A rendeletben leszögezték, hogy az alapítvány kuratóriumától a későbbiekben sem lehet megvonni az alapítói jogokat, illetve hogy „az Alapítvány kuratóriuma a rá vonatkozó kijelölésről nem mondhat le, az alapítói jog gyakorlására mást nem jelölhet ki, valamint a rá átruházott alapítói jogokat nem ruházhatja át”. 

A határozatban azt is rögzítették, hogy a kormánynak csak 2022 decemberéig kell beszámolnia az Országgyűlésnek az Intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről. 

Az alapítványnak összesen 4 ingatlant adtak át. Arról, hogy pontosan milyen ingatlanokról is van szó, és hogy mit kap a Fudan és a Diákváros, itt írtunk korábban:

A Fudan ügyével kapcsolatban a kormány és az ellenzék egyaránt azt ígérte, hogy népszavazáson fognak dönteni arról, megépülhet-e a campus. Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy erre országos népszavazásként, 2022 decembere után kerülhetne sor, míg Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester már idén ősszel helyi szintű népszavazásokat szeretne a kérdésben. 

Életbe lépett a nyelvvizsgamentesség

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön bejelentette, hogy azok az egyetemi hallgatók, akik 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesznek, nyelvvizsga nélkül is átvehetik a diplomájukat. Az erről szóló kormányrendelet – a miniszter ígéretéhez híven – szintén megjelent a Magyar Közlönyben.

„Az a hallgató, aki 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 51. § (1) bekezdésében, valamint a képzési és kimeneti követelményben előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól” – áll a határozatban. 

A rendelet péntektől kezdve már hatályba is lépett.   • Hírek
  • Hírek