KDNP: Gyurcsány Ferenc pápának képzeli magát

GettyImages-1074773536
2021.06.25. 15:15

Gyurcsány Ferenc pápának képzeli magát, most már a gyónási titkot töröltetné el – közölte a KDNP frakcióvezető-helyettese pénteken az MTI-vel. 

Visszautasítjuk ezt a nyílt támadást, melyet a katolikus egyházzal szemben tanúsítanak! Honnan veszik maguknak a bátorságot és a jogot, hogy beavatkozzanak olyan kérdésekbe, melyekbe kizárólagosan a katolikus egyház első emberének, a római pápának van hatásköre és illetékessége!?

– írja közleményében Vejkey Imre, aki „az őszödi gyónó szócsövének” nevezi Vadai Ágnest, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettesét.

Mint megírtuk, a DK nevében Vadai Ágnes azt javasolta, hogy aki gyermekek ellen szexuális bűncselekményt követ el, azt egész életére el kell tiltani attól, hogy fiatalokkal foglalkozhasson, és ezalól nem lehetnek kivételek az egyházi személyek sem. 

Aki pedig tudomást szerez gyermek elleni szexuális bűncselekményről, és nem tesz feljelentést, három év szabadságvesztéssel sújtható. Ezalól olyan tevékenység sem lehet kivétel, ahol titoktartási kötelezettség van, így a gyónási titok sem

– mondta a DK alelnöke. Vadai Ágnes javaslata értelmében az Országgyűlés arra kötelezné a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy átfogó belső vizsgálatban tárja fel az egyházon belül a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaéléseket, a vizsgálat eredményét pedig hozza nyilvánosságra. Vadai Ágnes alelnök június 21-én, hétfőn levélben konzultációt kezdeményezett velük arról, a parlament milyen törvényjavaslattal segítse elő a magyar katolikus egyház megtisztulását.

A KDNP frakcióvezető-helyettese szerint ez nem más, mint az egyház, az Alaptörvény, a hatályos nemzetközi egyezmények semmibevétele, és súlyos beavatkozási kísérlet a kánonjogba.

Az egyesített baloldal vezető ereje most kimutatta a foga fehérjét, a keresztényellenes agressziót, mely az igazi habitusuk. Ez a beavatkozási kísérlet nem új keletű, sok papot hurcoltak meg, sőt végeztek ki a kommunisták azért, mert nem árulták el az Istennek tett esküjüket, vagyis nem adták ki a gyónás során tudomásukra jutott titkot

– véli a politikus. Hozzáteszi: meglátása szerint most visszaköszön a kommunista terror szelleme, amikor újra esküszegésre kényszerítenék a papságot.

Vejkey Imre azt írta: a DK sajtótájékoztatója okán kialakult téves értelmezés miatt fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon az Alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok értelmében „minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra”, az ezzel ellentétes állítások „hamisak és minden valóságot nélkülöznek”.

Ezért a keresztény közösség védelmében azt üzenem, hogy el a kezekkel az egyháztól! Ha a DK ezt ellenzékből megengedi magának, akkor mit tenne, ha kormányzati hatalma lenne a pártnak. Ne adjunk esélyt erre! 

– fogalmazott Vejkey Imre.

A DK-s politikus javaslatára péntek délután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is válaszolt: meglátásuk szerint a DK törvényjavaslata ellentétes Magyarország Alaptörvényével és jogszabályaival, amely szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. 

(Borítókép: Ferenc pápa integet a híveknek 2018. december 25-én a Vatikánban. Fotó: Franco Origlia / Getty Images)