Másfél mázsás ágyúgolyót találtak a Lánchídnál

2021.06.25. 15:03

Hatalmas ágyúgolyót emeltek ki a Lánchíd alól, ezzel befejeződött a Duna fém- és lőszermentesítése az átkelő környezeténél. A török kori, kőből faragott lövedék teljesen ép maradt, és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gyarapítja majd – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

cms-nys 9309
Fotó: BKK – Budapesti Közlekedési Központ

Mint írják, az utolsó, látványos szakaszához ért a Lánchíd környezetében a Duna fém- és lőszermentesítése. Június 25-én, pénteken egy török kori ágyúgolyó kiemelésével zárultak a május közepe óta tartó víz alatti munkák, amelyeket a Budapesti Történeti Múzeum régészeti szakfelügyelete is segített.

„A mérések szerint a 150 kilogramm tömegű és 55 centiméter átmérőjű kőgolyót először óvatosan kiemelték a kavicságyból, a víz felszínére hozva hajóra emelték, majd átszállították a Lánchíd pesti hídfőjéhez, ahol toronydaru segítségével a múzeum teherautójára tették. A budai oldalon májusban már kiemeltek egy teljesen ép, kőből faragott, 36 centiméter átmérőjű ágyúgolyót.

A korabeli lövedékek általában darabokra estek a várfalba csapódáskor, ezért ép állapotban csak ritkán

kerülnek elő” – áll a közleményben, amely szerint a másfél hónapig tartó roncskutató és tűzszerészeti búvárfelderítésben kétszer második világháborús bombát találtak, a budai és a pesti oldalon pedig felszínre kerültek középkori és török kori kerámiatöredékek is.

A megfigyelés azt bizonyítja, hogy a hazai folyók – különösen a Duna – gazdag kulturális örökséget őriztek meg számunkra

– mondta Tóth János Attila víz alatti régész. A Budapesti Történeti Múzeum évente több száz régészeti beavatkozást végez, amelyek szorosan illeszkednek a kivitelezések ütemezéséhez. A kutatók munkája lehetővé teszi, hogy a beruházásokkal egy időben a főváros régészeti örökségét is megmentsék.