Lehel
17 °C
27 °C

Pécsett recseg-ropog az ellenzéki együttműködés

Untitled-15
2021.06.25. 11:09
A 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP tíz év után elveszítette Pécs irányítását. Az ellenzék túlnyomó része által támogatott Péterffy Attila simán győzött, és lett a város polgármestere. Tarolt a jobboldalellenes koalíció a közgyűlésben is, hiszen 18-ból 16 helyet megnyert a Mindenki Pécsért Egyesület, amelynek vezetője Mellár Tamás országgyűlési képviselő. A nagy együttműködés azonban megtörni látszik: az egyesület tegnap este kezdeményezte Péterffy Attila, Pécs polgármestere kizárását a civil szervezetből.

Éves taggyűlést tartott csütörtökön este a Mindenki Pécsért Egyesület – adta hírül a Szabad Pécs. A gyűlésen a tagok kezdeményezték Péterffy Attila polgármester kizárását a civil szervezetből. Péterffy nem volt jelen az esetnél. A taggyűlésen arról is döntöttek, hogy megvonják a Mindenki Pécsért név használatát attól a 14, pécsi városházi képviselőtől – többek közt Péterffy Attila polgármestertől is –, akik aláírták az új koalíciós szerződést. Az ugyanis a korábbi gyakorlathoz képest sokkal szigorúbb frakciófegyelmet követel meg a városházi munkában a képviselőktől.

A Mellár Tamás országgyűlési képviselő által alapított egyesület a 2019-es választáson a közösen induló ellenzéki pártok többségének gyűjtőszervezete volt. A civil szervezet péntek délelőtt tette közzé az esetről szóló közleményét. 

Ebben egyebek mellett azt írják, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület 2019-ben az önkormányzati választásokra készülve Péterffy Attilával aláíratott egy nyilatkozatot, amelyben Péterffy vállalta, hogy a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellett végzi a munkáját. 

Az egyesület szerint vállalásait a polgármester nem teljesítette elfogadható szinten.

Mint írják: a jelenleg az egyesület színeiben, de önálló pártfrakcióként működő városházi képviselőcsoportok és az egyesület jelöltjeként megválasztott polgármester egy olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy a 26 fős közgyűlés mindössze 12 fő támogatásával bármilyen kérdést eldöntsön. Az új frakciószövetség ezentúl szigorú frakciófegyelemben működik, és a 18 fős frakciószövetség 12 tagjának támogatása esetén fegyelmi szankciókkal bünteti a frakciószövetség azon tagjait, akik a közgyűlésben az így elfogadott állásponttól eltérően szavaznak.

A Mellár Tamás által vezetett egyesület szerint ennek egyértelmű következménye, hogy 

akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben.

A Mindenki Pécsért Egyesület közleményében azt írja, hogy ezért kezdeményezték Péterffy Attila kizárását az egyesületből, ugyanakkor az egyesület többségi szavazással úgy döntött, hogy megvonja a Mindenki Pécsért Egyesület név használatát is attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik elfogadták a pártfrakció-szövetség új szabályzatát.

Mellár Tamás a Szabad Pécsnek nyilatkozva azt mondta, hogy titkos szavazáson, jogszerűen szavazták meg Péterffy Attila kizárásának kezdeményezését. Az országgyűlési képviselő szerint a következő lépés az lesz, hogy meghallgatják Péterffy Attilát, aki amúgy egyik alapító tagja a Mindenki Pécsért Egyesületnek. Mellár Tamás, aki a Párbeszéd előválasztási országgyűlési képviselőjelöltje (MSZP-s és jobbikos támogatással), a nyilatkozatában emlékeztetett: korábban két alkalommal is hivatalos téma volt már Péterffy Attila vezetési stílusa az egyesületben, de a polgármester nem adott kielégítő magyarázatot arra, hogy miért nem tartja be a nyilatkozatában vállalt elveket.

Péterffy Attila jelenleg szabadságát tölti, a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy Mellárék döntésével nem foglalkozik, nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget, nem tartja azt fontos döntésnek.

(Borítókép: Péterffy Attila és Mellár Tamás. Fotó: Soós Lajos /  Mónus Márton /  MTI)