Százéves hajó rozsdáll a nádasban

Capture.PNG
2021.06.27. 13:20
Százéves rozsdavert hajóra bukkant egy vitorlázó a balatoni nádasban Balatonalmádi közelében.

A vitorlázó felfedezéséről a Veszprém megyei hírportál számolt be, illetve közzé tette azokat a fényképeket is, amelyeket az oldalára borult vízi járműről készített.

A felfedező beszámolója szerint a hajóroncs a partról nem látható, ő maga is a vízről pillantotta meg.

Mivel nem tudta, hogy ilyenkor mi a teendő, milyen hivatalnál kell bejelenteni, a megyei újsághoz fordult segítségért.

A fotókon látszik, hogy a hajótest erősen korrodált, és a faszerkezete sincs a legjobb állapotban. Ezért a megtaláló úgy gondolta, balesetveszélyes lehet kalandvágyból megközelíteni és felmászni rá. Nem is tette, viszont a vízi járművek iránt érdeklődő emberként utánanézett, és kiderítette, hogy nem akármilyen roncs pusztul Budatavánál: a Hajóregiszter és a Balatoni hajók információi szerint a Fogas névre keresztelt, csaknem százéves motoros halászhajóról van szó, amit 1928-ban Ausztriában gyártottak, és amelyet ugyanabban az évben meg is vásárolt a Balaton Halászati Rt.

A kiszolgált naszádot – amelynek 40 lóerős motorját nyersolaj hajtotta – a második világháborúban, 1944. december 1-jén a balatonfüredi hajógyárban felfegyverezték, majd 11 évvel később leselejtezték és eladták. 1955 utáni sorsáról nincsenek információk, de a Hajóregiszter oldalán 2008 óta közölnek fotókat az „ismeretlen tulajdonban lévő”, egyre rosszabb állapotba kerülő hajótestről.

A lap a ronccsal kapcsolatos kérdéseit feltette a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, ahonnan a következő válasz érkezett:

Ha valaki hajóroncsot, vagy más elsüllyedt úszólétesítményt, a víziutat elzáró ismeretlen akadályt észlel, azt a víziközlekedés rendjéről szóló 57/2011. (XI.22.) NFM rendelet 1. mellékletben foglalt Hajózási Szabályzat (HSZ) I. RÉSZ 1.12 cikk 4. bekezdése szerint haladéktalanul be kell jelentenie a legközelebbi illetékes hatóságnál, a lehető legpontosabban feltüntetve az akadály észlelésének helyét. Ha hajó vezetőjeként észleli az akadályt – és az veszélyezteti a hajózást – lehetőség szerint ezt a helyet köteles megjelölni. A lefényképezett hajótesttel kapcsolatban intézkedést kezdeményeztünk az illetékes vízügyi hatóságnál.

A hajóroncsot egyébként újra és újra felfedezik. Legutóbb 2015-ben készült róla HD minőségű víz alatti felvétel, amelyet megtekinthetnek:

(Borítókép: Dávid Szekeres / YouTube)