Kiadták a figyelmeztetést: a fél ország megsül, a másik fele bőrig ázik

2021.06.27. 17:24

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Hétfőn az ország főként északkeleti felén-harmadán lehet helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Vasárnap elszórtan valószínű záporeső, főleg az Északi-középhegységben, az Észak-Alföldön és az Alpokalján néhol zivatar is kialakulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott előrejelzésében.

Hétfőn elsősorban hazánk északkeleti felén-harmadán fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északi, hétfőn a déli szél néhol megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is várhatók.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul, de a nagyvárosokban, illetve vízpartokon enyhébb idő lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 36 fok között valószínű.

Hidegfront hozza a lehűlést

Az Időkép előrejelzése szerint kedden sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, kevés zápor, zivatar az északi, északkeleti tájakon alakulhat ki, a Dunántúlon megélénkül a délies szél. A legmelegebb órákban 32–37 fokot mérhetünk.

Szerdán nyugatra, északnyugatra a feltámadó északnyugati szél hoz pár fokos hőmérséklet-csökkenést, máshol még marad a hőség. Délután 30–37 fokos maximumokra van kilátás. A napos idő mellett néhol nyugaton és északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

Csütörtökön egy hidegfront érkezhet, az élénk, helyenként erős nyugati-északnyugati szélben viszont még 29–35 fokot mérhetünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este eljuttatta országos, középtávú előrejelzését az MTI-hez, eszerint a hétvégén sem fogunk fázni.

Mint írják, pénteken több órára kisüt a nap. Északkeleten több helyen, másutt elszórtan alakulhat ki zápor, helyenként zivatar, a szél élénk, többfelé erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 13–19, a legmagasabb hőmérséklet 24–29 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap is többórás napsütésre lehet számítani, elszórtan előfordulhat zápor, esetleg zivatar. A szél élénk vagy erős lesz, a minimumok mindkét nap 12–18 fok között alakulnak. A csúcsértékek szombaton 23–28, vasárnap 25–30 fok között alakulnak.

Figyelmeztető előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgála hétfő éjfélig figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Mint írják, vasárnap az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén, valamint az Alpokalján számíthatunk délután és kora este helyenként zivatarra, amelyhez rövid idő alatt 10–20 millimétert meghaladó csapadék, kisméretű jég és viharos (~60 kilométer/órás) széllökés társulhat.

Hétfő az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén számíthatunk délután és kora este helyenként zivatarra, amelyet rövid idő alatt 10–20 millimétert meghaladó csapadék, kisméretű jég és viharos (akár 60–70 kilométer/órás fölötti) széllökés kísérhet. Az ország nagyobb részében a napi középhőmérséklet 25 fok, délnyugaton pedig 27 fok fölött alakul.

Hétfőn az ország nyugati részére és az Alföldre első-, és másodfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt, míg az északkeleti területeken zivatar miatt figyelmeztetnek. 

Hajdú-Bihar megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében hétfőn egyszerre figyelmeztetnek zivatarra és hőségre.