Mondom a feleségemnek, mama, nincs a szomszédnak teteje

2021.06.27. 21:18

Kadarkúton két napja takarítanak, a legtöbb kárt a Somogy megyei városban okozta a vihar. A város házait szétverte a vihar péntek este, több mint 300 ház teteje ment tönkre – derül ki az RTL híradójából.

A riportban egy ott élő férfi a szörnyű égiháborúról azt mesélte, soha nem tapasztaltak még ehhez hasonlót. 

Kinéztem az ablakon, mondom a feleségemnek, mama nincs a szomszédnak teteje

– mondta. Egy másik férfi elmondása szerint 71 év alatt nem látott és hallott ilyet, mint pénteken. Egy másik asszony arról számolt be, hogy pingponglabda nagyságú jég esett, az eső az egyik percről a másikra mindent elmosott. A riportban beszámoltak arról is, hogy a városban 350 tűzoltó és önkéntes házról házra járt, hogy lefóliázzák a tetőket. 

A kadarkúti polgármester, Karsai József pénteken azt írta Facebook-oldalára: a vihar épületek százait teljesen megrongálta, áram nem volt. Szombat reggel megkezdték a károk enyhítését, az önkormányzat takarófóliákkal segítette a lakókat, a kárfelmérés után pedig további segítségnyújtásról döntenek. 

Mint megírtuk, péntek este az egész országra kíméletlenül lecsapott a vihar, az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére másodfokú, míg néhány megyében harmadfokú (piros) riasztást adott ki.

A katasztrófavédelem esti közlése szerint a vihar főleg az ország déli részén és a Balaton környékén okozott komoly károkat, villanyvezetékekére, épületekre, utakra dőlt fák, villámcsapástól kidőlt kémények, kilyukadt tetők jelezték a vihar útját az országban. 

A viharos időnek még nincs vége, hétfőre több országrészre is kiadott figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Van, ahol jégesőre és viharos szélre is lehet számítani.