A divatról szól Áder János új podcastja

2021.06.28. 12:07

A divat és a fenntarthatóság kapcsolatáról beszélgetett Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában – adta hírül az MTI.

Az államfő a beszélgetés kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy egy farmernadrág előállításához csaknem nyolcezer liter vízre van szükség, egy pamutpóló készítéséhez pedig 2720 literre. Azt is kiszámolták, hogy egy átlagos napi öltözet, azaz alsónemű, nadrág, póló, cipő együttes „vízlábnyoma” mintegy húszezer litert tesz ki.

Áder János felháborítónak nevezte, hogy egyes divatmárkák, amikor nem tudnak eladni terméket, megsemmisítik, bedarálják, elégetik őket, és mindezt úgy tálalják, mintha energiát állítanának elő. Valós problémának nevezte ezt Mengyán Eszter is, mert a fast fashion márkáknál olyan gyorsan jön az új árukészlet, hogy nem tudnak a korábbi ruháktól megszabadulni.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.