Ketten fulladtak a Balatonba úgy, hogy a lábuk leért a fenékig

2021.06.28. 18:05

A hétvégén ketten is meghaltak a Balatonban, miközben péntektől vasárnapig huszonegy embert mentettek ki a tóból a vízi rendőrök – tájékoztatta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője hétfőn az MTI-t.

Verb István elmondta, idén már négyen fulladtak a Balatonba. Egyikük sem sértette meg a fürdőzés szabályait, és a balesetek idején nem volt viharjelzés sem érvényben. Még mind a négy ügyben zajlik a vizsgálat közigazgatási eljárás keretében – tette hozzá.

Ketten feltehetően rosszullét következtében haltak meg, partközelben, olyan kis vízben, ahol még leért a lábuk. A harmadik esetben egy horgász vesztette életét, akinek felbillent, majd elmerült a kajakja. Legutóbb vasárnap egy SUP-ot (állva evezésre használt speciális deszkát, állószörföt) bérlő fiatal tűnt el Siófoknál a mély vízben. A körülötte lévők csak annyit észleltek, hogy üresen sodródik a vízi eszköz. Hiába ért ki a helyszínre két percen belül a vízi rendőrség, az elmerült fiatalembert sokáig nem találták meg, az életét már nem lehetett megmenteni.

A helyettes kapitányságvezető arról is beszámolt, hogy idén eddig 47 esetben, száz embert mentettek ki a Balatonból a vízi rendőrök. Péntektől vasárnapig tíz esetben 21 embernek kellett segítséget nyújtani. (A Balatonon civil vízi mentők is tevékenykednek, ők nyár végén közölnek összesített mentésszámokat.)

A pénteki vihar előtt sikeres volt a megelőző munka, mindenkit igyekeztek kiterelni a partra – folytatta Verb István. Így is éjjel kettőig mentettek: öt, a vihar miatt kikötni már nem tudó vitorlást tizenhárom emberrel a fedélzetén kellett partra segíteni – idézte fel.

Arra a kérdésre, hogy jelent-e a szokásosnál nagyobb veszélyt az utóbbi pár évben népszerűvé váló SUP, a kapitányságvezető-helyettes azt felelte, hogy nem, ha szabályosan használják.

Verb István hangsúlyozta: csak úszástudással szabad mély vízbe menni, fürdőeszközt használni, vízi járművekről felhevült testtel és úszástudás nélkül nem szabad vízbe ugrani, a mederviszonyokat, a partokat nem ismerőknek, gyengén úszóknak javasolt mentőmellényt viselniük a vízieszközökön.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő napokban ismét rendkívül meleg időjárás várható, amely erősen kihat mindenki szervezetére, ezért nem célszerű a nyílt vízen tartózkodni az extrém melegben, általában 11–16 óra között.

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, a 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport