Visszatért a kánikula, már csak a hidegfrontig kell kibírni

2021.06.28. 06:19

Hétfőn a napos idő mellett egy-egy zápor, esetleg zivatar csak néhol északon, északkeleten fordulhat elő. A délies szél csupán nyugaton élénkülhet meg – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Mint írják, hajnalban 13–20 fokot mérhetünk, a nappali felmelegedés pedig újra erősödik, a legmelegebb órákban már 30–35 fok valószínű.

Visszatér a hőség
Visszatér a hőség
Fotó: Időkép

Kedden sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, kevés zápor, zivatar az északi, északkeleti tájakon alakulhat ki. Többfelé élénk, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. Hajnalban 15–22, míg a legmelegebb délutáni órákban 32–37 fokot mérhetünk.

Szerdán nyugatra, északnyugatra a feltámadó északnyugati szél hoz pár fokos hőmérséklet-csökkenést, máshol még marad a hőség, délután 30–37 fokos maximumokra van kilátás. A napos idő mellett néhol nyugaton és északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

Csütörtökön egy hidegfront érkezhet, élénk, erős északnyugati széllel, záporokkal, zivatarokkal. A csúcshőmérséklet még 25 és 33 fok között alakulhat, majd péntekre 23 és 29 fok közé esnek vissza a maximumok.

Zivatar és hőség miatt figyelmeztetnek

Mint megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Hétfőn az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén számíthatunk délután és kora este helyenként zivatarra, amelyet rövid idő alatt 10–20 millimétert meghaladó csapadék, kis méretű jég és viharos (akár óránként 60–70 kilométer fölötti) széllökés kísérhet. Az ország nagyobb részében a napi középhőmérséklet 25 fok, délnyugaton pedig 27 fok fölött alakul.

Az ország nyugati részére és az Alföldre első- és másodfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt, míg az északkeleti területeken zivatar miatt figyelmeztetnek. Hajdú-Bihar megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében hétfőn egyszerre figyelmeztetnek zivatarra és hőségre.

Csökken a fizikai és szellemi munkavégző képesség 

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében azt írja, hétfőre országszerte visszatér a kánikula, ami elsősorban a szív- és keringési rendszer panaszaival élőket viselheti meg a legjobban. Alvászavarok, fáradékonyság, migrén jelentkezhet, csökken a fizikai és szellemi munkavégző képesség.

Északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, ezek környezetében fokozódhat a fülledtség, átmenetileg romolhat az asztmások állapota.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz. Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást. Továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és figyeljünk a megfelelő, napi legalább 2-3 liternyi folyadékbevitelre – tanácsolja az Időkép.