Az Emmi megfosztja Iványi Gábor egyházát egy 95 millió forintos támogatástól

2021.06.28. 17:34

További 95 millió forintot von el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől az Emberi Erőforrások Minisztériuma – közölte honlapján a gyülekezet.

Maruzsa Zoltán államtitkár 2021 júniusának elején tájékoztatta a közösséget arról, hogy a következő tanévre a minisztérium a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl nem köt többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést a MET-tel. A MET úgy véli, ezzel csaknem kétezer-ötszáz szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, továbbá a velük foglalkozó mintegy ötszáz fő állását veszélyeztetik.

A 2012. évi egyházi törvény értelmében az Iványi Gábor vezette MET elveszítette korábbi egyházi státuszát, és egyesületté kellett volna alakulnia, az Alkotmánybíróság azonban a 6/2013 (III. 8.) számú határozatában Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a státusz elvesztését, kimondva, hogy az egyesületi átalakulás nem kényszeríthető ki, a korábbi egyházak pedig nem veszíthetik el a státuszukat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben kimondta, hogy hogy az egyházi törvény Az emberi jogok európai egyezményébe ütközik, ezért a magyar államnak kártérítést is kellett fizetnie az egyházi státusz elveszítéséből adódott károk kompenzálása címén.

A közösség egyházi státusza azonban azóta is rendezetlen, mivel az Országgyűlés 2014-től 2019-ig nem tűzte napirendre az ügyet, továbbá mert az egyházi törvényt többször módosították, a bíróság pedig nem döntött érdemben.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint

a 2021/22-es tanévtől kezdődően a MET semmilyen többlettámogatást nem kapna.

A gyülekezet két iskolájában zajlik szakképzés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Építőipari, vendéglátó, szépészeti, erdészeti, mezőgazdasági és szociális ágazatban képeznek szakembereket, szakmával rendelkezőknek pedig kétéves érettségire felkészítő tanfolyam is van. 

A MET-tel az első köznevelési szerződést még öt évre kötötték a költségvetési törvény szerint járó támogatással, 2017 óta azonban évente megújítandót kötnek, 2019 óta pedig felső határt is szabtak a támogatott gyerekek számának. Emellett jelentősen csökkentették a támogatási összeget, amely így már csak körülbelül a fele a költségvetési törvény szerinti támogatásnak, maximum 1900 tanuló és százezer forint/év, azaz 190 000 000 forint volt az összeg.

A 2020/21-es tanévben tovább csökkentették a támogatást, már csak 95 000 000 forintot kaptak az intézmények.