Lekaszálta a méhlegelőt a Fidelitas

2021.06.28. 10:52

Az utóbbi hetekben vissza-visszatérő téma a fővárosi gazhelyzet és a Karácsony Gergely vezette önkormányzat által tervezett méhlegelők ötlete. A javaslatot a fővárosi Fidesz is kritizálta, a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas pedig úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a helyzet rendezését.

A szervezet hivatalos Facebook-oldalára feltöltött bejegyzés szerint az aktivisták lekaszálták a „magasra nőtt gazerdőt”. A helyszínt nem nevezték meg. Azt írják: a parlagon hagyott területeket az emberek felháborodása ellenére sem számolta fel a budapesti vezetés, amely szerintük alkalmatlannak bizonyult a közterületek gondozására. 

A méhlegelővitában többek szerint kimondottan hasznos, ha a növényeket engedik vadon megnőni, ezek adott esetben virágozhatnak is, ez pedig odavonzza a kipusztulóban lévő beporzó rovarokat, és a sokasodásuk jót tesz majd a természetnek. A kormányoldalról viszont úgy vélik, hogy a Főkert egyszerűen nem kaszálja rendszeresen a közterületeket, így a méhlegelő sem több egyszerű ürügynél.

Bardóczi Sándor egy hosszabb Facebook-posztban kapcsolódott be a kibontakozó vitába. A Főpolgármesteri Hivatal tájépítészeti osztályvezetője szerint a növények a sok eső miatt nőnek nagyra, így a gaz is, és a Főkert és a kerületi parkfenntartó cégek le vannak maradva a kaszálással, amit alig képesek ellátni a feladatok sokasága miatt.

A tájépítész úgy látja, a területekre lehetne célzottan vadvirágos magkeveréket ültetni, de Magyarországon kevés ilyet lehet kapni. Emellett Budapesten olyan növényeket igyekeznek meghonosítani, amelyek nem idegenhonosak és nem is invazívak, hanem a főváros területén őshonosak.

Bardóczi Sándor kiemelte: mivel a magkeverék sem áll még rendelkezésre, a főváros „sziszifuszi munkával” igyekszik összehozni ezt azzal, hogy a Budapestre nem passzoló növényeket lekaszálják, ezzel igyekeznek erősíteni az őshonos fajokat. Ez több türelmet igényel a városlakóktól, és a szakemberek részéről több edukációra van szükség, a helyzetnek pedig egyáltalán nem kedvez a politikai tematizálás – állapította meg.