16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Nézőpont: Inkább Orbán Viktor, mint Karácsony Gergely

2021.06.28. 12:53

A kezdeti lendület után kifulladt Karácsony Gergely főpolgármester kampánya, júniusban nem tudta növelni egyötödös támogatottságát – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív kutatásából. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának kormányfőnek, június végén a felnőttkorú választók ötven százaléka Orbán Viktort nevezte meg, és csak 18 százaléka a főpolgármestert.

A Nézőpont Intézet május közepe óta rendszeresen feltette kutatásaiban a kérdést, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának miniszterelnöknek. A kampánystartja utáni héten 16 százalék nevezte meg a főpolgármestert, ez egy héttel később 14 százalékra csökkent, alighanem az angoltudása körüli botrányok miatt. Karácsony Gergely csak június elején tudott javítani a kínai egyetem elleni kampányával: június elején 21 százalékra emelkedett a miniszterelnökségét támogatók aránya.

A júniust azonban elvesztette a főpolgármester, az őt miniszterelnöknek akarók tábora nem nőtt tovább, sőt enyhén csökkenni kezdett, 21-ről június végére 18 százalékra. A Kína-ellenesség nem bizonyult tartós kommunikációs segítségnek, a nyelvtudás hiánya és a fővárosi közlekedés lebénulása erősebb hatásúnak tűnt.

Az Orbán Viktort Karácsony Gergellyel szemben újraválasztani akarók aránya eközben folyamatosan ötven százalék körüli volt a vizsgált időszakban. A főpolgármester indulási szándéka senkit sem tántorított el a jobboldalon Orbán Viktor támogatásától.  • Hírek
  • Bankszámla