Itt a Fővárosi Állatkert új cukiságbombája, mindenki elájul tőle

2021.06.29. 14:42 Módosítva: 2021.06.29. 14:44
Suki, a Fővárosi Állatkert tapírmamája újabb kistapírnak adott életet hétfőn – jelentette be az állatkert.

Egyelőre az állatkert dolgozóinak sem sikerült közelről megtekinteniük az újszülöttet, így még azt sem tudják, hogy milyen nemű, ebből kifolyólag pedig nevet sem adtak még neki. 

Az állatkert oldalán azt írták, hogy a kicsit várhatóan már ma kiengedik a „szülőszobából" a kifutóra, így a szerencsés látogatók akár láthatják is az ma az állatkertben.

Sőt, még online, élő közvetítés is lehet, hogy lesz a kistapírról.

Ugyanis a tapíroknak otthont adó Dél-Amerika kifutó látképét webkamera is közvetíti az állatkert honlapján. 

Az újszülöttel együtt az állatkertben most már négy tapír van: Suki, a 22 éves anyuka 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apuka 2001-ben érkezett. Előző utódjuk, a Hada nevű nőstény tavaly február 20-án született. Mivel a tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap, a két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki szinte a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott az újabb kistapírnak.

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan születnek, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok azonban idővel elhalványodnak, bár némelyiküknél – általában a lábon – foltokban az állatok felnőtt korára is megmaradnak. 

A kicsi most még kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egyhónapos kora után kezd majd ismerkedni, de még utána is hónapokig a tej marad a fő tápláléka, csak 6-8 hónapos korára szokik át teljesen a felnőtteknek való „menüre”.