150 ezerbe is kerülhet a strandolás a Dunában

BNAGZ20180812630
2021.06.30. 17:07

A Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a rendőrség honlapján közzétett tájékoztatóban, amelyben a fürdőzők, vízi sportot űzők és hajózók figyelmét hívja fel a folyó veszélyeire.

Mint írják, a visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürdenek tiltott helyen. Tavaly a Dunából negyven holttestet emeltek ki, négy haláleset volt fürdőzéshez köthető. A BRKF közlése szerint a tragédiák jelentős része megelőzhető a fürdőzés írott és íratlan szabályainak betartásával, felelős strandolással és sportolással – számol be az MTI. Kiemelték, a Dunában fürdeni

  • Dunakeszi,
  • Göd,
  • Szentendre,
  • Verőce,
  • Dunabogdány,
  • Nagymaros,
  • Kisoroszi,
  • Ráckeve,
  • Szigetcsép
  • és Szigetszentmárton település által üzemeltetett szabadstrandokon lehet.

Tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek százméteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák háromszáz méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek százméteres körzetében.

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi.

A BRFK hangsúlyozta: a sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik. Beszámoltak arról is, hogy vízi sporteszközök – köztük vízisí vagy SUP – használható a Dunán; azokra hasonló szabályok vonatkoznak, mint a csónakokra. Hozzáteszik: vízi járművet csak az vezethet, aki nem ivott alkoholt.

Az a szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, amelynek hossza meghaladja a hét métert, névleges vitorlafelülete eléri a tíz négyzetmétert, vagy motorteljesítménye nagyobb, mint 7,5 kW, csak külön képesítéssel vezethető – írták. A tájékoztatás szerint minden vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő ember köteles mentőmellényt viselni.

A BRFK egyúttal azt is javasolta, hogy aki nem tud jól úszni, mindig csak sekély vízben fürödjön.

Ha fürdés közben a felfújható vízi eszközök – például gumimatrac – elsodródik, ne ússzanak utána, mert az életüket veszélyeztetik. Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani. Szabad vizekben hat éven alul, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet

– tették hozzá. 

A rendőrség rögzítette: ha valaki megszegi a szabályokat, ötezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(Borítókép: Strandolók napoznak egy, a Dunából kiemelkedő zátonyon. A háttérben Verőce hegyi környezete, fentebb a váci kőbánya. Fotó: Nagy Zoltán / MTVA / Bizományi)