Annyira nem lesz meleg a hétvégén, de strandolni attól még lehet

2021.07.01. 17:21

Az elmúlt időszakban tapasztalt hőséghez képest kevésbé lesz meleg, de sok lesz a napsütés az első júliusi hétvégén. A maximumok 30 fok körül alakulnak. Helyenként, többségében keleten várható zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken többnyire sok lesz a napsütés, de a Dunától keletre erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Az éjszakai zivatarok lecsengését követően a Dunától keletre a déli óráktól nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön és a főváros térségében zivatarokban meg is erősödik. A hajnali órákban 10–17, napközben 24–29 fokot mérhetnek.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést péntekre.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Szombat hajnalban az északkeleti megyékben, napközben keleten és északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. Másutt napsütéses idő várható. Sok helyen megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. A nappali maximumok 25 és 30 fok között alakulnak.

Vasárnap is jellemzően napos, gomolyfelhős idő várható, de délutántól a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 11–19, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.