Megnyílt a regisztráció az ingyenes fővárosi antitestszint-tesztelésre

2021.07.01. 16:06

Megnyílt a regisztráció a budapesti ingyenes antitestszint-vizsgálatra, a fővárosi önkormányzat 19 ezer tesztet biztosít a 60 év feletti budapestiek koronavírussal szembeni ellenanyagszintjének mérésére – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat július 5. és 9. között ezer darab, antitestszint mérésére alkalmas teszt elvégzését biztosítja 60 év feletti budapestieknek minden nap 7 és 11 óra, valamint 16 és 20 óra között az V. kerületi Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton.

A tesztelés regisztrációhoz kötött, a https://covid.budapest.hu/ oldalon lehet regisztrálni és időpontot foglalni, a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen. A fővárosi önkormányzat fontosnak tartja a budapesti időskorú lakosság védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének mérésére vonatkozó lehetőség megteremtését – közölték.

Az akciót az indokolja, hogy – amint azt az Index is megírta – egyre növekszik azok száma, akiknek negatív lett az antitestszint-tesztjük a Sinopharm-vakcina beadása után, zömük ráadásul hatvan év feletti. A fővárosi önkormányzat közleménye szerint a széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt tartják fontosnak a tesztelés lehetőségének biztosítását.

Karácsony Gergely főpolgármester tegnapi bejegyzésében úgy fogalmazott:

Itt az ideje, hogy az ostoba és felelőtlen politikai propaganda helyett cselekedjen végre a kormány, és megvédje azokat az időseket, akiknél a kínai oltás semmiféle ellenanyagot nem termelt. A kínai érdekek kiszolgálása, az ebből fakadó bizniszérdekek nyilvánvalóan nem lehetnek fontosabbak, mint a védettségükért aggódó idősek szempontjai.

A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavétel a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben történhet majd meg. A kerületek megkapják a teszteket, és a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, amelyet az infekciókontroll szabályainak betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Azt kérték, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelynek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott.  • Hírek
  • Támogatások