Szijjártó Péter új magyar konzulátust avatott Szlovéniában

2021.07.01. 11:33 Módosítva: 2021.07.01. 13:09

Megérkezett a szlovéniai Koperbe Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött bejegyzésből kiderül, hogy a kormányzó Szlovén Demokrata Párt (SDS) frakcióvezetőjével, Danijel Kriveccsel kezdte az egyeztetést. A városban új magyar konzulátus nyílik. 

Szijjártó Péter is részt vett a tegnapi V4-csúcson a lengyelországi Katowicében Orbán Viktor miniszterelnökkel, ahol Magyarország átvette a visegrádi országok együttműködésének soros elnöki tisztjét. A külügyminiszter innen Triesztbe utazott, majd onnan Koperbe. 

Az MTI beszámolt róla, hogy már átadták az új magyar konzulátust Koperben. Az avatóünnepségen a külügyminiszter kiemelte: a szlovén és a magyar kormány is kemény intézkedéseket hozott a koronavírusjárvány harmadik hullámának letörésére, és a megszokott élet visszaállításáért. 

A külügyminiszter elmondta, hogy Magyarországon ma az a feladat, hogy a gazdaság minél gyorsabban újrainduljon. Ugyanakkor hozzátette: Magyarország nem sziget, a környezetétől nem függetlenítheti magát, ahogy szomszédaitól sem szigetelődhet el. 

A politikus közölte: a magyar gazdaság újraindításának szempontjából meghatározó fontosságú a szomszédos országokkal folytatott gazdasági együttműködés sikeressége és a magyar gazdaság külgazdasági teljesítménye.