Csalódtak, többen kilépnek a pécsi polgármestert kizáró ellenzéki egyesületből

2021.07.02. 19:04
Egy kilépő nyilatkozat szerint több tagja is otthagyja a Mellár Tamás országgyűlési képviselő által vezette Mindenki Pécsért Egyesületet (MPE), amely a napokban kizárta Pécs polgármesterét, Péterffy Attilát, továbbá megvonta az egyesület nevének használatát 14 önkormányzati képviselőtől.

Az Index birtokába jutott dokumentum szerint az újonnan kilépők úgy érzik, mintha az egyesület célja megváltozott volna, valamint az sem tetszik nekik, hogy a pécsi polgármestertől megvonták a bizalmat, és kizárták.

Az a cél vezérelt minket, pécsi értelmiségieket a Mindenki Pécsért Egyesületben, hogy tudásunkkal, tanácsainkkal, kapcsolatainkkal hozzájárulhassunk ahhoz, hogy Pécs élhetőbb legyen, a város okosabban sáfárkodjon mind az épített örökségével, mind az itt lakók szellemi és fizikai potenciáljával, a hírekben ne szégyenszemre szerepeljünk korrupciós ügyek miatt, ne az eladósodottságunk döntsön rekordokat

– olvasható a csalódott hangulatú kilépési nyilatkozat elején, amelyet az egyesület hat tagja jegyez.

Egyikőjük, Bánkuti István közgazdász az Indexnek megerősítette kilépésük tényét, és azt is hozzátette, hogy nem értenek egyet Mellár Tamás autokratikus, nem a konszenzusra törekvő vezetési stílusával. Arról is beszélt, hogy további kilépőkre lehet számítani.

A kilépők a nyilatkozatukban azt írták: senki nem gondolta, hogy mindenben egyet fognak érteni az egyesületben, „a vitának fontos szerepe van a nem tekintélytiszteleten alapuló társadalomban, mert a közös ügyeinket meg kell vagy inkább meg lehet beszélni”.

Az aláírók most azonban úgy érzik, az elmúlt időszakban a Mindenki Pécsért Egyesület keretein belül furcsa dolgok kezdődtek, mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét.

Míg az országos politika a közös ügyek mentén való haladást tematizálja, addig Pécsett mintha egy célja vesztett lovagi torna zajlana épp a Mindenki Pécsért vezetésével, s már nem arról van szó, hogy ernyőszervezetként miként segítsük az együttműködést, hanem éppen ellenkezőleg, hogyan akadályozzuk meg. A találkozók hangnemét egyre inkább néhány tag kevéssé artikulált mondandója határozta meg, nem gondoljuk, hogy a hangerő, a személyeskedés és az indulat az érveket bármilyen szinten hitelessé tenné. Az utóbbi történések, a polgármestertől megvont bizalom, majd kizárása az egyesületből arra késztetett bennünket, hogy ebből a szervezetből mi kilépjünk

– áll a nyilatkozatban.

Egy hete számolt be arról a Szabad Pécs, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület éves taggyűlésén a tagok kezdeményezték Péterffy Attila polgármester kizárását. A pécsi városvezető, aki egyik alapítója is az egyesületnek, jelen sem volt a taggyűlésen. A 21 fős egyesületből azonban 12 fő igen, a többség pedig megszavazta a kizárást kezdeményező döntést.

Bánkuti István az Indexnek azt mondta: a kizárás nem volt érvényes, mert csak a teljes tagság minősített többsége fogadhatott volna el egy ilyen határozatot.

Mellár Tamás országgyűlési képviselő, az egyesület alapító-elnöke a Szabad Pécsnek korábban azt mondta: azért kezdeményezték Péterffy Attila kizárását, mert szerintük nem tartotta be az elmúlt másfél évben polgármesterként azokat az alapelveket, amelyeket egy nyilatkozatban aláírt, és amelynek köszönhetően lett ő a Mindenki Pécsért pécsi polgármesterjelöltje 2019-ben. Az egyesület közleményben is megerősítette a kizárás tényét.

Péterffy Attila a Szabad Pécsnek azt mondta: nem foglalkozik Mellárék döntésével, nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget, nem tartja azt fontos döntésnek.

Később a Facebook-oldalán megköszönte az egyesület eddigi támogatását, és felsorolta a másfél év alatt elért sikereket.

Ezek a sikerek és a pécsiek töretlen bizalma is arra biztat, hogy változatlan lendülettel menjünk előre, tovább a megkezdett úton. Pécset vezetni nemcsak óriási kihívás, de hatalmas felelősség is. Ennek tudatában fogunk tovább dolgozni Pécs jövője érdekében

közölte a polgármester.

A Fidesz képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, hogy Péterffy Attila súlyos és feloldhatatlan legitimációs válságba került, és ezért le kell mondania a tisztségéről.

A 2019-es önkormányzati választáson az MPE jelöltjei – a polgármesteri cím elnyerése mellett – 16 egyéni és egy listás mandátumot szereztek meg, a Fidesz–KDNP–ÖPE két egyéni és öt listás, az LMP egy listás mandátumhoz jutott. A Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamást ajánlja előválasztásra a Jobbik, az LMP, az MSZP-P és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is Baranya 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében.