Uniós pénzből elkezdték a keszthelyi sörház felújítását, a fideszes önkormányzat most inkább eladná

2021.07.02. 14:53

Kézműves sörfőzde, sörterasz és szövetkezeti bolt épült volna abban a műemlékvédelem alatt álló épületben, amelyet mintegy 850 millió forint uniós támogatásból kezdett felújítani a keszthelyi fideszes önkormányzat. Most azonban úgy tűnik, inkább eladnák a sörházat 601 400 000 forint induló vételáron – derül ki a városi honlapon közzétett hirdetményből, amelyet a 24.hu vett észre.

A lap levélben kérdezte meg Nagy Bálint fideszes polgármestert arról, mennyi pénzt fizettek ki eddig a kivitelezőnek uniós pénzből, illetve hogy összesen mekkora összeget kell az önkormányzatnak visszafizetnie. Az önkormányzat azonban csak annyit válaszolt, hogy

a kérdéseket a legutóbbi nyilvános testületi ülésen megválaszoltuk, melyről a média be is számolt. Miután lezárul az értékesítési folyamat, természetesen ismételten tájékoztatjuk a nyilvánosságot, ahogyan eddig is, minden döntésünkről.

A testületi ülésen korábban Molnár Tibor, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) önkormányzati képviselője kérdezett rá az uniós kifizetésekre, konkrétumot azonban neki sem árult el a polgármester, csak annyit, hogy az önkormányzatnak visszafizetési kötelezettsége van a projektnél, és hogy eleget tudnak tenni a kötelezettségeknek.

A KÉVE által benyújtott közérdekű adatigénylés alkalmával mindenesetre kiderült, hogy 2021. január 20-ig 301 497 385 millió forintot fizettek ki a kivitelezőnek a sörházzal kapcsolatban, a bruttó összköltség pedig mintegy 382 901 679 forint.

Az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t még a korábbi fideszes városvezetés bízta meg azzal, hogy több mint egymilliárd forint uniós pénzből újítsa fel az egyik helyi óvodát, a városi strandot és a Reischl sörházat. A kivitelezések azonban olyan „jól sikerültek”, hogy az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) mindhárom projekttel kapcsolatban előzetes vizsgálati eljárást indított. A magyar rendőrség már a jelenlegi fideszes városvezetés és a KÉVE feljelentése alapján kezdett el nyomozni az ügyben.

A kivitelező pótmunkákkal, valamint likviditási gondokkal magyarázta a csúszást, s azzal, hogy az OTP a szabad hitelkeretüket befagyasztotta. Március végén jelezték, hogy a pénzügyi problémák nagy részét megoldották, az önkormányzat ekkor azonban már inkább úgy döntött, hogy szerződést bont. Bár korábban a városvezetésnek feltett szándéka volt a projekt befejezése, most úgy tűnik, ez mégiscsak füstbe megy.