„LMBT-mentes övezet” feliratú táblát függesztettek ki az Országház kapujára

2021.07.03. 21:03

Egy órán át tartották fel a rendőrök Bart Staszewskit, azt a lengyel melegjogi aktivistát, aki egy „LMBT-mentes övezet” feliratú táblát függesztett ki az Országház főbejáratának a kapujára szombaton Budapesten, tiltakozásul a  magyar kormány homofób és transzfőb politikája ellen – derül ki a Budapest Pride Facebook-posztjából.

A táblára az aktivista négy nyelven, magyarul, angolul, franciául és oroszul írta fel a szöveget, A Készenléti Rendőrség tagjai igazoltatták és próbálták megbírságolni, de – hangzik a Facebook-poszt – számukra sem volt világos, hogy milyen alapon tehetnék ezt. Bart Staszewskit végül egy óra múltán engedték el.

A „magyar kormány homofób és transzfób politikája” a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozást jelenti, amelyet június 15-én fogadott el a parlament, és amely hatalmas felháborodást keltett kül- és belföldön egyaránt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szégyenletesnek nevezte a szabályozást, az Orbán- kormány pedig már válaszolt arra a levélre, amely a kötelezettségszegési eljárás első lépcsőfokát jelenti Magyarország ellen.  • Hírek
  • Hitelkártya