Dobrev Klára a CNN-nek: Orbán azt akarja, hogy az emberek mindig gyűlöljenek valakit

2021.07.03. 13:00 Módosítva: 2021.07.03. 13:25
Interjút adott a CNN-nek Dobrev Klára európai parlamenti képviselő, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, aki többek között arról beszélt, hogy Orbán Viktor mindig „kipécéz embereket” a választások előtt, ezzel tereli el a figyelmet „silány” politikai teljesítményéről. Az ellenzéki politikus azonban érzi azoknak az erejét, akiknek tele van már a hócipője a miniszterelnökkel és a kormányával.

Dobrev Klára az amerikai hírtelevíziónak kifejtette: szerinte Orbán Viktor politikájának 2010 óta az az alapja, hogy minden alkalommal, amikor választások közelednek, „kipécéz embereket”, vagy bizonyos csoportokat, akik ellen gyűlöletet szíthat. Ez alkalommal ezek a meleg, leszbikus, LMBTQ-csoporthoz tartozók lettek, míg négy évvel ezelőtt a bevándorlókat és a menekülteket, korábban pedig az Európai Uniót, vagy Soros Györgyöt választotta ellenségéül.

A DK miniszterelnök-jelöltje azt is mondta: Orbán Viktor azt akarja, Magyarországon az emberek mindig gyűlöljenek valakit, hogy elterelje a figyelmet „silány” politikájának a valós teljesítményéről.

Kérdésre kiemelte, hogy a magyar kormányfő az elmúlt 10 évben számos lépést tett „az ország EU-ból való kivezetésének érdekében”, és egyetlen komoly indoka a maradásának az európai pénzügyi alap, az uniós anyagi támogatások voltak, amiket az ország minden évben kap.

Dobrev Klára úgy véli, hogy a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos szabályozások életbelépésével, ezeket a támogatásokat fel lehet függeszteni, különösképpen akkor, ha a magyar kormány nem tartja be a jogállamisági vagy emberi jogi irányelveket.

Arról is beszélt: világos, hogy Orbán Viktor politikai fókuszának középpontjába Oroszország, Kína vagy éppen Törökország került, nem pedig az euroatlanti közösség vagy a nyugati demokráciák. Kiemelte: az ellenzék azzal a céllal fogott össze, hogy ennek a politikának véget vessenek.

Dobrev Klára a CNN-nek azt is mondta: Orbán Viktor első lépéseinek egyike volt 2010-ben, hogy egyoldalúan, egyeztetés nélkül változtatta meg a választási törvényt. Ugyanakkor hozzátette: a közvélemény-kutatások alapján az egyesült ellenzék több százalékkal vezet, és érzi azoknak az embereknek az erejét, akiknek tele van hócipője Orbán Viktorral és a kormányával. (A Dobrev Kláráról készített portrénkat ITT olvashatják.)

Nemrégiben Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője is interjút adott a CNN-nek, és azt ígérte: amennyiben 2022-ben az ellenzék választást nyer, hatályon kívül helyezik a kiegészítése miatt vitatott pedofilellenes törvénycsomagot.