Kemenesi Gábor: Már itt vannak a vírust terjesztő szúnyogok

2021.07.03. 13:31
Már Magyarországon is jelen vannak azok az invazív szúnyogfajok, amelyek trópusi betegségeket terjeszthetnek és ezáltal akár járványt is okozhatnak az országban – mondta Kemenesi Gábor virológus a Portfolionak.

A szakértő szerint Magyarországon is egyre gyakrabban lehet találkozni invazív szúnyogfajokkal, például az ázsiai tigrisszúnyoggal, a koreai szúnyoggal, valamint a japán bozótszúnyoggal. Ezek a szúnyogfajok olyan kórokozókat terjeszthetnek, mint a Zika- vagy a Dengue-vírus. 

Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából

– ismertette Kemenesi Gábor, majd felhozott egy másik példát arra vonatkozóan, hogy Brazíliában sem számoltak a szúnyogokkal egészen addig, amíg a Zika-vírus végig nem söpört az országon. 

A járványok megelőzése végett az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem szúnyogmonitor programot indított, amelyen keretében az emberek is bejelentéseket tehetnek.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy invazív szúnyogot lát-e, akkor lefényképezheti, és a szakértők segítenek megállapítani ezt – mondta Kemenesi Gábor. 

A feltérképezés után a gyérítés lehet a következő lépés, Kemenesi Gábor azonban kiemelte, hogy az invazív szúnyogfajoknál csakis a biológiai gyérítés érhet el kellő eredményeket, katasztrófavédelmi és kémiai gyérítés nem elég – ráadásul az utóbbi az ökoszisztéma „idegméreggel való leborotválásával” ér fel.

A virológus hangsúlyozta: tájékoztatni kell a lakosságot, hogy miképp védekezhetnek a szúnyogok ellen, hiszen a ház körüli környezet rendben tartásával meg lehet akadályozni a szaporodásukat, terjedésüket. Példaként említette, ha a hordókra vagy más eszközökre szúnyoghálót teszünk, akkor, ha ki is kelnek a nedves helyeken, nem tudnak megcsípni bennünket.

Ezzel egyetlen kertben több ezer szúnyog kikelését lehet megakadályozni – mondta. 

Kemenesi Gábor azt is leszögezte, hogy – egyes híresztelések ellenére – a koronavírust nem terjesztik a szúnyogok. „A Covidot vagy a HIV-vírust nem terjesztik, de rengeteg trópusi betegséget viszont igen. Ha nem akarjuk, hogy ezek meghonosodjanak Magyarországon, akkor fel kell lépnünk ellenük” – figyelmeztetett a virológus.