Egyre több magyar „fagyasztja le” magát nyáron

2021.07.05. 12:30 Módosítva: 2021.07.05. 12:31

Az elmúlt néhány évben próbára tette a lakosság tűrőképességét a tikkasztó nyári hőség, ezért sokan vásároltak klímaberendezést – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál.

A megnövekedett érdeklődést igazolják a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai is, amelyekből kiderült, hogy néhány év alatt több mint duplájára nőtt a hűtésre használt energia felhasználása. A hivatal rávilágított, hogy bár korábban a villamosenergia-rendszer télen kapta a legnagyobb terhelést, a klímaberendezések használata már nyáron is kiemelkedő rendszerterhelési adatokat generál.

ha a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egyfokos emelkedés 90–100 megawattal terheli a hazai rendszert.

A klímaberendezések tudatos használatáról és karbantartásáról Ősz Tamás, a Klímacentrum Nyíregyháza ügyvezetője nyilatkozott a hírportálnak. Elmondta, hogy óriási az igény a klímákra, az elmúlt két hétben a kánikula miatt soha nem látott, drasztikus vásárlói igényt tapasztaltak.

Arról is beszélt, hogy a tulajdonosok gyakran túlhűtik a helyiséget. A kinti és benti hőmérséklet között 8–10 fokos különbség az ideális, de találkoztak már olyan esettel, amikor kint 37 fok volt, bent pedig kevesebb mint 20 fokra állították a berendezést. 

Ősz Tamás elmondása szerint a modern klímák már nem olyan „villanyzabálók”, mint a néhány évvel ezelőtti modellek. Az új, inverteres berendezések sokkal takarékosabbak, az olcsóbb gépek 3,5 kilowattos hűtőteljesítménnyel bírnak, sokan ezt keverik össze az elektromos teljesítménnyel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rengeteg áramot fogyaszt a gép, hiszen ehhez a nagy teljesítményhez mindössze 600–1000 watt közötti elektromos teljesítmény párosul, ami szerintem teljesen elfogadható, és a háztartások költségvetését sem terheli meg túlzottan – tette hozzá az ügyvezető, aki a klímák tisztítására és karbantartására is felhívta a figyelmet. 

Ha valaki azt észleli, hogy büdös a berendezés, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, mert feltehetőleg összegyűlt valahol a víz a klímában, és ennek a poshadása okozza a kellemetlen szagot, arról nem is beszélve, hogy a gépben pangó víz a legionella melegágya – hívta fel a figyelmet a szakértő.