Nyaral az eb: tanácsok kutya melegben

DSOKI20190707004
2021.07.05. 11:12
A hőség nemcsak az embert, hanem négylábú társait is megviseli, ezért fokozottan figyelnünk kell rájuk a nyári hónapokban. A kutyás nyaralást komoly mérlegelésnek kell megelőznie.

Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség alapítványi elnöke az Indexnek elmondta, hogy nyáron a megfelelő mennyiségű ivóvíz mellett gondoskodnunk kell a kutyának hűvös búvóhelyről is. Fontos, hogy ne csak napsütötte helyen tudjon tartózkodni, mert a kertben és a lakásban is hőgutát kaphat.

A kutyák máshogy adják le a felesleges hőt, mint az ember, nem izzadnak, hanem a nyelvüket használják erre. A szőr miatt csak egy kis felületen, a hasán és a belső combján keresztül tudja hűteni magát, ezért is fekszenek hátranyújtott lábbal a hideg kőre. Segíthetünk, ha veszünk zselés hűtőpárnát, és arra fekszik rá a kutya.

Kertes háznál érdemes beszerezni valamilyen pancsolót, ez lehet az eredetileg homokozónak szánt forma, vagy gyerekfürdető medence is, csak ne felfújható legyen, mert a kutya körmei hamar kilyukaszthatják.

Négylábúval a Balatonra?

Több kutyás strand is üzemel a tónál, de tájékozódni kell az utazás előtt. Keszthelyen kutyáknak kétszáz, embereknek háromszáz forint a belépő.

Sziládi-Kovács Tibor, a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert üzemeltetője az Index kérdésére leszögezte, hogy

írott és íratlan szabályokat is be kell tartani. Kötelező előírás a kutyáknál az oltás és a chip, valamint ajánlott a féregtelenítés. Amit nem tudunk ellenőrizni, de fontos, az a jól szocializáltság. Minden kutyás közösségi térnél alapfeltétel, hogy az eb tudjon viselkedni, ami a gazdi felelőssége is.

A keszthelyi strandon véres esemény még nem volt a kutyák között, és nem is szokott különösebb probléma lenni. A 2020-as szezonban nagyjából tízezer vendégük volt, ami körülbelül huszonötezer látogatást jelentett.

A balatonföldvári Kutyabarát Fürdőhely is csak rendszeresen oltott és féreghajtott kutyákat fogad. A belépés ingyenes, de a házirendben az is szerepel, hogy „a fürdetőhely kizárólag megfelelően szocializált, nem agresszív kutyával látogatható”.

A Fonyódi Kutyás Fürdetőhely is csak oltott, féreghajtott kutyával használható, a belépő felnőtteknek és ebeknek 500, diákoknak 300 forint.

Tornóczky Anita a kutyás strandolással kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy

nyaralni azt a kutyát érdemes vinni, amely élvezi az új ingereket, és szeret ismerkedni. A befordulósabb kutyáknak viszont felesleges stresszt okozhatunk ezzel, náluk inkább jobb megoldani az otthon maradást, ismerősnél hagyni, vagy egy kutyapanzióban.

Ha mégis visszük az ebet, készüljünk rá, hogy egy alapvetően jól kontrollálható kutya szabályozásával is nehezebb dolgunk lehet, mert magával ragadhatják a társai és az izgalmak. Ehhez ismernünk kell a kutyánkat, és be kell tudnunk tartatni az etikettet.

Óvatosan a fagyival

A kutyáknak egyébként sem szabad édességet adni, de Tornóczky Anita hangsúlyozta, hogy van egy összetevő, amelyet kifejezetten kerülni kell:

Kis mennyiségben, egy szezonban egyszer nem lesz baja a kutyának a fagyitól, kivéve, ha nyírfacukorral vagy más néven xilittel édesítik. Ebből egy nyalintás is halálos lehet a kutyának, erre és a fekete csokoládé kerülésére nagyon figyelni kell.

Az én kutyám gyűjtéséből kiderül, hogy nem csak a Balatont választhatjuk úti célnak: például Tiszafüreden, a Velencei-tónál, valamint több kisebb vízparton is pancsolhatunk kedvencünkkel.

(Borítókép: Kutyák fürdenek Pécs külső városrészében, Hird közelében kialakított kutyastrandon 2019. július 7-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)