Nulla forint jut az ellenzéki vezetésű budapesti kerületeknek a 26 milliárdos támogatásból

2021.07.06. 16:47

Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására osztott szét mintegy 26 milliárd forintot a Belügyminisztérium, ám Budapest ellenzéki vezetésű kerületei nem látnak abból egy árva fillért sem – írja honlapján a XV. kerületi önkormányzat.

Ezt alátámasztja a támogatottak listája is, amelyet a kormány portálján tettek közzé.

A közlemény szerint a támogatást politikai alapon diszkriminálva osztották ki az önkormányzatoknak. Felidézik, hogy előbb az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő, 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai között osztottak szét 23 milliárd forintot, majd a fővárosi kerületek jutottak összesen közel kilencmilliárd forinthoz útfelújítás, földutak leaszfaltozása céljából, most pedig 26 milliárdot osztottak szét önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. A XV. kerület vezetése azt állítja, hogy a kormány minden esetben „gondosan” ügyelt arra, hogy a XV. kerület, valamint a többi ellenzéki vezetésű budapesti városrész ne jusson forráshoz. 

A támogatásról szóló bejelentésében Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár hangsúlyozta, az 1498 pályázó 95,73 százaléka, egészen pontosan 1434 település kap összesen több mint 25,8 milliárd forintot. Legtöbben – mintegy 1220 önkormányzat – a belterületi utak felújítására nyertek el forrást, de számos település pályázott sikeresen bölcsődék, óvodák, valamint rendelők felújítására is.

Budapesten az ellenzéki pályázók a sikertelen öt százalékba estek, amiről a XV. kerületi önkormányzat szerint az államtitkár „természetesen” már nem számolt be.

A fővárosból kizárólag olyan kerület nyerhetett – V., X., XII., XVI., XVII., XX., XXIII. –, ahol nem ellenzéki politikus a polgármester. Ráadásul a nem kifejezetten szegénynek számító V. és XII. kerület az összes pályázó közül a legtöbb forrást, hatvan-hatvanmillió forintot nyerte el

 – hangzik a közlemény, amely hozzáfűzi, hogy a XV. kerület a Rákospalota-Kertvárosban lévő Kemény István utca felújítására nyújtotta be sikertelennek bizonyult pályázatát. 

Az összegzés szerint jól látszik, hogy „a kormány néhány hét alatt közel hatvanmilliárd forint támogatást adott önkormányzatoknak – ebből azonban 0, azaz nulla forint jutott a XV. kerületbe”, ráadásul úgy, hogy a koronavírus-járvány következményei és a kormányzati elvonások egyébként is mintegy 3,5 milliárd forinttal csökkentették a kerületi költségvetést.

Azonban az elmaradó fejlesztések minden itt élőt rosszul érintenek, nem csak az ellenzéki szavazókat

 – hívták fel rá a figyelmet.