Mindenkinél legyen víz, Müller Cecília megint elrendelte a hőségriadót

DSC1160
2021.07.06. 15:36

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére július 7., szerdától július 9., péntek éjfélig. 

Harmadfokú hőségriadót akkor szoktak elrendelni, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.

Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Azt tanácsolják továbbá, hogy délelőtt tizenegy és délután három óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, illetve a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

Kiemelték, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. 

Arra kértek továbbá, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék, amellett hogy szennyezi a környezetet, a Nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)