Újra közelítünk a 40 fokhoz, csak a hidegfrontig bírjuk ki valahogy

DSC0851
2021.07.06. 06:11

Keddtől erősödik a nappali felmelegedés, ezen a napon már 30–35 fokos csúcsértékeket mérhetünk – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Mint írják, a szél csak helyenként északnyugaton élénkülhet meg, túlnyomóan napos idő lesz jellemző, hajnalban délnyugaton párás lehet a levegő.

Szerdán tűző napsütésre, hőségre készülhetünk, 32–38 fokos csúcshőmérséklettel. Csapadék nem várható. A légmozgás a Dunántúlon időnként felélénkülhet.

Csütörtökön újabb forró nyári nap elé nézünk, 32–38 fokig melegszik a levegő. A sok napsütés mellett egy-egy kisebb zápor legfeljebb a nyugati határnál alakulhat ki. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon és helyenként északon feltámad, északnyugaton erős, viharos lökések kísérhetik.

Pénteken hidegfront érkezik, de az északnyugati tájakat leszámítva marad a kánikula. Napközben a Dunántúlon és a középső országrészben már többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, a szél is itt lesz erősebb. Éjjel nyugat felől heves viharok érhetik el az országot.

Szombaton is záporok, zivatarok alakítják az időjárást, ekkor már a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal.

Keddtől erősödik a nappali felmelegedés
Keddtől erősödik a nappali felmelegedés
Fotó: Időkép

Alvászavar, fejfájás, fáradtság 

Az orvosmeteorológiai előrejelzésben olvasható, hogy kedden már szinte országszerte visszatér a kánikula. Egyre zavaróbb lehet a hőség és a fülledt idő, türelmetlenség, ingerlékenység, légszomj léphet fel, megnő a hőguta kockázata.

Leginkább a szívbetegek, az idősek és a vérnyomáspanaszokkal élők szervezetét terhelheti meg a forróság, de a hőhullám másokra is negatív hatással lehet. Alvászavart, fejfájást, fáradtságot, tompaságot tapasztalhatunk, ráadásul ezek a tünetek a következő napokon sem mérséklődnek.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém lehet, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. Továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre – tanácsolja az Időkép.

Erősödik a felmelegedés

Jól szellőztessük át a lakást; keddtől erősödik a felmelegedés, kezdődik a harmadik hőhullám – tanácsolja Hermann Dóra meteorológus. 

A mérsékelten meleg, felhősebb hétkezdet után forró, száraz napok jönnek. Szerdán és csütörtökön hőségre, tűző napsütésre kell készülni, ezért a déli órákban, 11 és 15 óra között ismét nagyon erős, extrém erős szintet érhet el az UV-sugárzás – 15-20 perc alatt leéghet a bőrünk

írja, hozzátéve: kedden több megyére elsőfokú, szerdán az északi megyék kivételével első- vagy másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt, utóbbi területeken 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.