Újabb SMA-s kisgyerek juthat kezeléshez

2021.07.06. 12:20

Ma újabb SMA-beteg kisgyerek kap államilag finanszírozott génterápiás kezelést – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményében.

Mint megírtuk, idén áprilistól Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasítására, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) soron kívüli döntése értelmében, összesen hét SMA- beteg gyermek kap ingyenes génterápiás kezelést. Ezzel világelsők lettünk a génterápiás kezelés állami finanszírozásában – olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: a személyre szabott orvoslás legmodernebb kezelési módjai közé tartozó Zolgensma készítményt ezidáig két beteg kapta meg egyedi méltányosság alapján ingyenesen. A gyógyszer beadásának előkészítése szigorú protokollt követ.

A szakemberek számos vizsgálatot végeznek, és minden lehetséges ellenjavallatot kizárnak, majd előkészítik a gyereket. Ma újabb SMA-beteg kisgyerek kap államilag finanszírozott génterápiás kezelést, miután az ő előkészítése befejeződött. A többi gyermek az előkészítés végén tart, hamarosan az ő kezelésük is megtörténik. A kivizsgálás és kezelés lépéseit és azok pontos időzítését részletesen tartalmazó protokollt a Bethesda Gyermekkórház SMA központja a korábban elvégzett 11 kezelés tapasztalatai alapján alakította ki. Az általuk készített protokollt referenciaként használják szerte Európában

– olvasható a közleményben. A kezelés után a kisgyermekek néhány napos kórházi megfigyelését kontroll vizsgálatok elvégzése, gondozás, és tartós ápolás követi, előre meghatározott menetrend szerint.

Ma ketten kapták volna meg a készítményt, de az egyikük belázasodott, így el kellett halasztani a kezelését. A többi kis páciens is azonnal megkapja a gyógyszert, ahogy az megérkezik a gyártótól. A Bethesda Gyermekkórházban előzetes tervek szerint júliusban Dzsamila 16-án, Sz. Anna 20-án és Zs. Anna 21-én kapja meg a gyógyszert. Noel kezelését 6-ról elhalasztották. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában Eszter 6-án, Csaba pedig 13-án kapja meg a kezelést – írják.